
 

 

Opinion No. 57-205  

August 15, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Santiago E. Campos, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Murray E. Morgan, Commissioner of Public, Lands, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the State Disbursing Officer refuse to honor payroll vouchers until the Governor 
and Budget Director have approved salary increases for State Land Office personnel?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Recently the Chief of the State Budget Division promulgated a directive which in words 
and figures reads:  

"To: Departments, Agencies, Boards, Institutions, and Educational Institutions  

From: Frederic G. Comstock, Chief, State Budget Division Subject: Salary increases for 
heads of agencies, and personnel making over $ 600 per month.  

You are hereby notified that effective JULY 1, 1957 NO SALARY INCREASES for: (1) 
Heads of Agencies; (2) those not classified under the State Personnel System; (3) those 
making (or will make) over $ 600 per month, as proposed in your OPERATING 
BUDGET for 1957-1958 may be paid UNTIL A REVIEW of these proposed increases 
has been APPROVED BY THE BUDGET DIVISION and the GOVERNOR (this. of 
course, does not apply to those salaries set by statute). A statement showing the 
various State positions held by the employee along with related dates and salary should 
accompany the requested increase. These requests should be submitted in triplicate.  

"In preparing the PAYROLLS for the FIFTEENTH of July, ALL AGENCIES will have 
their choice of TWO alternatives:  



 

 

(1) To put through no salary payment for the 15th for those concerned, and put through 
the PAYROLL for a FULL MONTH'S SALARY at the end of the month based upon the 
salary approved by the Governor.  

OR  

(2) Put the PAYROLL through at the PREVIOUS RATE on the 15th and any increase 
approved by the Governor would be EFFECTIVE ONLY for the LAST HALF OF the 
month.  

(This action is necessary in view of a conversation with the ATTORNEY GENERAL, in 
which he held that RETROACTIVE PAY INCREASE COULD NOT BE MADE.)  

"Heads of Departments, and those making over $ 600 per month, not receiving 
any pay increases, may submit their payroll vouchers in the usual manner.  

"NOTE: This directive DOES NOT APPLY to members of TEACHING STAFFS of 
EDUCATIONAL INSTITUTIONS under the BOARD OF EDUCATIONAL FINANCE."  

Article 13, Section 2 of the New Mexico State Constitution prescribing the authority and 
duties of the State Land Commissioner, prescribes:  

"The commissioner of public lands shall select, locate, classify, and have the direction, 
control, care and disposition of all public lands, under the provisions of the acts of 
congress relating thereto and such regulations as may be provided by law."  

Without too much discussion it is apparent that "direction, control, care, and disposition 
of public lands" necessarily implies control of those aides and employees who will help 
him discharge the duties and exercise the powers reposed in him by the Constitution. 
And common experience indicates that the power to raise or to lower an employee's 
salary is an essential feature of control over an employee.  

Now the power is one to be exercised under "such regulations as may be provided by 
law." It is therefore, obvious that the Legislature may prescribe the manner, the means 
or the methods by, or under, which the power shall be discharged. Extended, this 
means that the Legislature may set the salaries of State Land Office employees or 
direct the manner in which they may be set. This legislative power, however, may have 
certain constitutional limitations.  

Firstly, we unhesitatingly rule that the Budget Division does not have the authority 
purported to be exercised under the directive above. And this applies to the salaries of 
the employees of the Land Office or any other Department or Agency of the State. 
Nowhere in the Act creating the Budget Division is the power to pass upon or to 
approve or disapprove salaries of State employees to be found. It does not exist in 
terms. It cannot be implied from the language used.  



 

 

This brings us to the inquiries: Firstly, has the Legislature empowered the Governor to 
exercise a function which, at first blush, seems a natural and necessary adjunct of the 
Land Commissioner's power. And, secondly, if the Legislature has so empowered the 
Governor, has this power been properly exercised?  

Regarding the first, our search indicates that the only law which can be relied upon to 
sustain the Governor's power to set salaries in Departments not under his direct 
supervision is that commonly called the "Personnel Act", Chapter 70, Laws 1935, as 
amended, (Section 5-4-1 through 5-4-4, N.M.S.A., 1953).  

This office has previously ruled that the Land Office does not come within the provisions 
of the Personnel Act. Attorney General's Opinions 5781 dated July 15, 1953 and 5781-A 
dated November 23, 1953, respectively. These opinions have been re-examined and 
we feel that the results in each are correct. Other authorities and arguments might have 
been cited in each of these to sustain the results reached for such authorities and 
arguments exist. But being satisfied that the results in these are sound, we rely upon 
them without further comment.  

Assuming, but only for the the purpose of argument, that the Land Office does come 
under the provisions of the Personnel Act still the answer to your question must be a 
negative. Under the Personnel Act the Governor is empowered to set a classification 
system for employees and to fix the salaries within each classification. But all of this 
must be done with the approval of the State Board of Finance and after such approval 
the classification schedule must be filed with the Secretary of State and a copy thereof 
furnished the Department heads. Section 5-4-1, N.M.S.A., 1953. It is my understanding 
that none of the above provisions of the Personnel Act have been complied with. Thus 
the effect of this directive if it were sought to be authorized under the Personnel Act, 
would, for the reasons noted, still fall short of validity.  

One thing more should be noted. It seems that you authorized a pay increase for an 
employee recently and the Disbursing Officer, apparently on the strength of the directive 
above, has refused to honor the increase and no payment of the increase or any part of 
the former salary has been paid. The question now arises whether this employee may 
now be paid the increase as of the date when you authorized it. We rule that such 
payment can be made. The directive above mentions that this office advised the Budget 
Division that pay increases may not be made retroactively. This is true and we adhere 
to this position. However in the instance here there is in effect no payment of an 
increase retroactively. The increase became effective upon the date you authorized it 
and the fact that the Disbursing Officer has refused to honor it does not distract from its 
validity or effect as of that date. The constitutional provision prohibiting payment for 
services already rendered therefore does not come into play.  


