
 

 

Opinion No. 57-199  

August 12, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M Calkins, Jr. Assistant 
Attorney General  

TO: Chapin S. Carnes, Chairman, State Collection Agency Board, Bureau of Revenue, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the State Collection Agency Board at this time issue a collection agency license 
under § 67-15-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, (repealed effective June 7, 1957, by 
Chapter 218, 1957 Session Laws), in cases where the applicants applied prior to the 
repeal of § 67-15-8?  

2. Chapter 218, supra, is silent as to payment of compensation, per diem or 
reimbursement for mileage. Is it possible to compensate or reimburse board members 
for per diem and mileage under the new act?  

CONCLUSIONS  

1. No, unless all of the conditions were complied with and the refusal to permit the 
examination was arbitrary.  

2. The board is not entitled to compensation, but may be reimbursed for per diem and 
mileage.  

OPINION  

ANALYSIS  

We are informed that the State Collection Agency Board has two or three instances 
where individuals have applied for a collection agency license under § 67-15-8, supra, 
prior to June 7, 1957, the repealing date of the act, but whose application the Board was 
unable to process due to such cause as insufficient information, extra time needed to 
investigate the subject, etc.  

The question now arises as to whether the above applicants should be processed under 
the old act or whether they should be processed under Chapter 218.  



 

 

As a general rule, it has been held that where a statute is repealed and there is no 
savings clause or general statute limiting the effect of the repeal, the repealed statute is 
considered as if it never existed.  

In 50 Am. Jur., page 533, an exception to the above rule is stated as follows:  

"It is clear that the repeal of a statute cannot have the effect of extinguishing vested 
rights which have been acquired under the former law, and where the result will be to 
impair contracts or vested rights, a construction is to be avoided which will give a 
retrospective operation to a repealing statute."  

Volume 33, Am. Jur., at page 342, discussed the problem as to whether a license 
constitutes a contract between the sovereignty and the licensee, and further, whether a 
license confers a vested permanent or absolute right. This question is clearly answered 
in the negative by the above text in which it is pointed out that a license is only a 
personal privilege to be exercised under existing restrictions and such as may thereafter 
be reasonably imposed.  

Inasmuch as there was no savings clause in Chapter 218, it is our opinion that upon 
repeal § 67-15-8 became null and void and for all practical purposes at this time has 
ceased to exist.  

Turning to question No. 2, Chapter 218, supra, provides for the appointment of a board 
consisting of three members. Their duties consist of assisting the State Bank Examiner 
in administering the new collection agency act, including the holding of an examination 
at least every six months and the preparation of examination material. The act is silent 
on the matter of compensation, reimbursement of expenses or mileage allowance.  

Chapter 235, Laws of 1957, which provides for the appropriations for the 46th and 47th 
fiscal years, provides in part the following:  

Bureau of Revenue Forty-Sixth Forty-Seventh 
Collection Agencies: Fiscal Year Fiscal Year 
1. Salaries $ 3,600 $ 3,600 
2. Travel and automotive 800 800 
3. Supplies and materials 50 50 
4. Printing and reproduction 150 150 
5. Other operating expense 2,147 2,147 
 
Total $ 6,747 $ 6,747  

To be appropriated from departmental earnings."  

Where no salary or compensation is provided for by the Legislature in the act which 
creates the office or board, then no salary or compensation can be allowed. Where, as 
in this case, there has been an appropriation to cover per diem, reimbursement and 



 

 

mileage appropriated to cover expenses incurred while on official business, then 
mileage and per diem will be reimbursed.  

Under Comptroller's Regulation 45-12, dated April 18, 1957, the State Department 
Heads were informed by order and approval of the State Board of Finance that effective 
July 1, 1957, per diem not in excess of $ 8.00 and mileage not in excess of 7c would be 
allowed.  

We, therefore, feel that although no compensation can be paid to the Board for 
attending to official business, they are authorized for reimbursement for per diem and 
mileage as indicated above.  


