
 

 

Opinion No. 57-181  

July 24, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M. Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Hon. A. W. Marshall, District Judge, Sixth Judicial District Court, Deming, New 
Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May the clerk of the district court be given other or additional pay as clerk of the juvenile 
court, to be paid out of court funds?  

CONCLUSION  

See opinion.  

OPINION  

ANALYSIS  

We hope the above question, as drawn from your inquiry of July 12, includes the 
information you wish.  

Chapter 232, Laws of 1957, Amended § 16-3-28, N.M.S.A., 1953 Comp., provides the 
salaries that may be paid court clerks in the various counties, or combinations thereof. 
Maximum salaries are included herein. Inasmuch as the particular court involved is not 
indicated in your inquiry, this office will have to leave to your perusal the actual salary 
set for the individual you have in mind.  

Section 16-3-41 provides that the various district court clerks shall be ex officio juvenile 
court clerks, etc., but no mention of compensation therefor is made.  

Section 16-3-22 provides for the court fund - its determination, collection and 
disbursement. While no specific mention of disbursements such as are here 
contemplated is made, previous opinions from this office have attempted to interpret the 
court's authority to spend this fund.  

Attorney General Opinion No. 4708 issued May 8, 1945, states, in part:  

"You, as district judge, are given very wide latitude under § 16-3-14 of the 1941 
Compilation in the expenditure of the court fund. It is my opinion that if you deemed it 



 

 

necessary for the proper administration of your court to pay the clerks of the court a 
sum in addition to their salary as budgeted, that you could do so out of your court fund."  

Attorney General Opinion No. 3383, issued January 6, 1940, states, in part:  

"It is my opinion that the Legislature intended to give the court a wide discretion in the 
use of the fund for any purpose connected with the administration of justice." (Allowing 
court fund disbursement for district attorney's office rent.)  

This office agrees that the court has wide latitude in spending the court fund. However, 
in the face of the legislative opportunity to compensate the district court clerks for their 
ex officio juvenile court clerk duties, and its failure so to do, this office is dubious as to 
the courts empowerment to substitute its discretion for the Legislature's. We think the 
court may not do so, and over-rule so much of the previous opinions as are to the 
contrary.  

Hence, our opinion that the court fund may not be spent for juvenile court duties 
conferred by statute when such duties are statutorily uncompensated. Faced with 
deciding whether the Legislature intended not to compensate, or whether an 
unintentional omission was made, we must assume, of course, that the failure to 
compensate was purposeful. This does not apply to additional duties assumed by the 
court clerk at the courts request, for the proper administration of justice, when such 
duties are not statutorily conferred - and when such duties are performed, in the court's 
discretion, provision for payment out of the court fund may be made.  


