
 

 

Opinion No. 57-183  

July 25, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. E. M. Barber, District Attorney, Seventh Judicial District, Truth or 
Consequences, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

The County Board of Education of Torrance County has its five members but:  

Commissioner's District No. 1 is not represented on the Board;  

Commissioner's District No. 2 has two representatives on the Board; and  

Commissioner's District No. 3 has one representative on the Board;  

1. Is such legally objectionable?  

2. If so, what action, and by whom, should be taken to correct the matter?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No action can be taken.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 73-9-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, dealing with the qualifications for 
membership on a county board of education is as follows:  

"County boards of education shall consist of five (5) members, who shall be legally 
qualified electors, and no more than three (3) of whom shall belong to the same political 
party. One (1) of said members shall be a resident of and selected from each of 
the three (3) county commissioners' districts. One (1) shall be selected at large, and 
the fifth member shall be the county school superintendent, and not more than one (1) 
of such appointed members shall reside in any incorporated municipality. Said board 
shall be styled -- County Board of Education, and shall have power as such to sue and 



 

 

be sued, contract and acquire and dispose of school property pursuant to law, together 
with all the powers and duties now vested in the county boards of education under 
section 55-807 of the 1941 Compilation (section 1, chapter 173, Laws of 1939 (73-9-7), 
and section 55-808 of the 1941 Compilation (section 4, chapter 96, Laws of 1927 (73-9-
8), and all other laws now in force granting powers or imposing duties upon county 
boards of education." (Emphasis ours.)  

At first glance, the requirement that three members shall reside in the three 
commissioners' districts is clear, yet we are of the opinion that such requirement runs 
directly afoul of Article V, Section 13, Constitution of New Mexico, which provides:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed."  

The statute contains a requirement that three board members be residents of 
commissioner districts. Is this valid? We think not, since a county commissioner's district 
is not a political subdivision as is contemplated by Article V, Section 13, supra. Opinion 
of the Attorney General No. 5907, dated February 19, 1954.  

It is enough then, under Article V, Section 13, that a public officer be a resident of his 
political subdivision. Can the Legislature validly superimpose additional qualifications?  

The answer is found in Gibbany vs. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577. In that case, a 
statute was before the Court attempting to require that municipal councilmen be 
residents of the ward from which they were elected, and which declared the 
consequences of non-residence. The Court held that a ward was not a political 
subdivision and consequently, the Legislature had no power to add the additional 
restriction on holding office. Yet, that is exactly what the Legislature, by Section 73-9-1 
endeavored to do. The Court in Gibbany vs. Ford, supra, went on to point out how 
aldermen were not elected by the voters of the ward, but by the voting citizenry of the 
city at large. And so here, county school board members are not elected by the voters 
of any commissioners district, but by the voting citizenry of the county school district at 
large. Additionally, the Court clearly held that municipal wards are not political 
subdivisions, pointing out how no internal affairs of government are controlled by the 
people of a ward as such. In accordance with the Gibbany Case, we hold invalid the 
requirement of residence in a commissioners district set forth in Section 73-9-1, supra.  

Gibbany vs. Ford, then went on to hold that residence in the municipality is enough. By 
analogy, it would then be enough that a member of a county board of education reside 
within the county school district, if such is a political subdivision within the meaning 
of Article V, Section 13, supra.  

Returning to Gibbany vs. Ford, we find that the Court set forth the requirements of a 
political subdivision. In order to be such, the division must be formed or maintained for 
the exercise of some political power or powers within certain boundaries or localities, 



 

 

and to whom the electors residing therein are accorded some degree of local self-
government.  

Now, applying such test to county boards of education, or more properly, to county 
school districts, it at once becomes apparent that such district is a political subdivision. 
It is formed or maintained to exercise a public function, towit: jurisdiction over the public 
schools within that district. Further, Section 73-9-1 et seq., clearly vests certain policy 
making powers in the board, elected by the electors of the district. We hold that a 
county school district is a political subdivision and district as those terms are employed 
in Article V, Section 13, supra.  

Such article and section of the Constitution is only applicable to officers. That school 
board members are officers see Opinion of the Attorney General No. 57-142.  

Residence of the members within the county school district is enough, and you should 
take no action, as we assume that all five members of the Torrance County School 
Board reside within such district.  


