
 

 

Opinion No. 57-288  

November 7, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. George A. Kenyon, Executive Secretary, New Mexico Real Estate Board, 511 
Simms Building, Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Under the rules and regulations adopted by the New Mexico Real Estate Board 
pursuant to the New Mexico Real Estate Dealers Act, is it sufficient for an association, 
partnership or corporation engaged in dealing in real estate to file a single bond with 
respect to such association, partnership, or corporation; or does the law require an 
individual bond for each individual who serves as a real estate broker?  

CONCLUSION  

A surety bond is required for each individual.  

OPINION  

ANALYSIS  

You state that the above question arises by reason of the provision of paragraph 6 (b) of 
the rules and regulations of the New Mexico Real Estate Board, adopted and amended 
May 7, 1953, which reads as follows:  

"In the case of a partner or officer leaving the firm in whose name a license to act as a 
real estate broker shall have been issued, and if such partner or officer shall be a 
licensed broker in this state, such partner or officer shall be permitted a maximum of 
thirty days after leaving such partnership, association, or corporation in which to file an 
individual bond in order to maintain his license as a broker, and the failure by any 
partner or officer to file the required bond within the time permitted shall be deemed by 
the Board to be a refusal by such partner or officers to maintain his status as a licensed 
broker in this state."  

The answer to your inquiry depends upon the nature and effect of the regulation of real 
estate dealers which is provided for by Laws of 1951, Chapter 224, compiled as Section 
67-24-1 through 67-24-18, N.M.S.A., 1953. As indicated by the New Mexico Supreme 
Court in State vs. Spears, 57 N.M. 400, 259 P. 2d 356 (1953), the purpose of this 
legislation is the regulation of the business of real estate brokers and dealers, in the 



 

 

exercise of the state's police powers, because of the intimate connection of that 
business with the public welfare.  

Accordingly, the statute makes it unlawful for any person, copartnership, association or 
corporation to act as a real estate broker or real estate salesman without a license (§ 
67-24-1, N.M.S.A., 1953 Compilation); and the statute prescribes penalties for any 
person or corporation violating the Act (§ 67-24-16, N.M.S.A., 1953 Compilation). The 
penalties provided apply to individuals and also to corporations. The explanation for the 
absence of a provision rendering penalties applicable to copartnerships is well set forth 
by the Opinion of the New Mexico Supreme Court in the case above cited, 57 N.M. 400, 
at pages 411-412.  

While the scheme of regulation clearly shows the legislative intent that a license shall be 
required of any individual or organization engaging in a business of dealing in real 
estate, it is equally clear that the entire procedure for licensing, from the filing of the 
application through the revocation of a license, is constructed from the point of view of 
the qualifications of the individual doing business as a real estate dealer, whether 
individually or by means of some business organization, with particular reference to his 
trustworthiness and competency. In accordance with this legislative intent, the statute 
specifically provides, in Section 67-24-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, as follows:  

"Licenses shall be granted only to persons who are trustworthy and competent to 
transact the business of a real estate broker or real estate salesman in such manner as 
to safeguard the interests of the public and only after satisfactory proof has been 
presented to the board. Every applicant for a license as a real estate broker shall be of 
the age of twenty-one (21) years or over, and a citizen of the United States. Broker's 
licenses may be issued to partnerships, associations or corporations, Provided at least 
one member or officer or employee thereof meets all requirements of this act for an 
individual broker, and Provided further that all members, officers or employees, 
who actively engage in the real estate business first secure a broker's license or 
salesman's license." (Emphasis supplied.)  

This understanding of the statute is further borne out by the explicit provision in Section 
67-24-11, N.M.S.A., 1953 Compilation, relating to revocation of licenses and refusal of 
licenses, as follows:  

"Any unlawful act or violation of any of the provisions of this act by any real estate 
salesman, employee or partner or associate of a licensed real estate broker, shall not 
be cause for the revocation of a license of any real estate broker, unless it shall appear 
to the satisfaction of the board that said real estate broker had guilty knowledge 
thereof."  

Accordingly, it is the conclusion of this office that the language of Section 67-24-10, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, reading as follows:  



 

 

"The board shall issue to each applicant qualified under the terms of this act, a license 
in such form and size as shall be prescribed by the board; Provided, that real estate 
brokers shall first file a bond in the amount of fifteen hundred dollars ($ 1,500) executed 
by a surety company authorized to do business in this state, running to the state, and 
conditioned upon the faithful performance of the licensee's duties and those of his 
employees. . ."  

does not contemplate that a single surety bond in the amount of $ 1,500 would suffice in 
the case of a partnership, association or a corporation dealing in real estate, to cover all 
real estate brokers associated with such business organization. To the contrary, the 
practice of the New Mexico Real Estate Board, in construing the law to require an 
individual bond for each real estate broker associated with an association, partnership 
or corporation engaged in dealing with real estate, is entirely proper, and nothing 
contained in Paragraph 6 (b) of the Board's rules and regulations should be considered 
as giving rise to any lawful or proper implication to the contrary.  


