
 

 

Opinion No. 57-305  

November 25, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  

TO: Paul F. Rutledge, Secretary, Capitol Buildings Improvement Commission, Post 
Office Box 2239, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May funds appropriated by the Legislature, to be used for acquisition of land and 
planning expenses for long-range capitol grounds and building improvement, be used 
for the purpose of supervision, salvage planning, maintenance and protection of the old 
penitentiary buildings and site?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your inquiry rises in connection with the transfer of real property on Cordova Road, in 
Santa Fe, New Mexico, including the former site of the New Mexico state penitentiary, 
to the Capitol Buildings Improvement Commission pursuant to Chap. 92, L. 57. We 
understand that the Commission feels that its responsibility for the property acquired 
requires that caretaker and supervisory personnel, responsible only to the Commission, 
should be employed for the supervision, maintenance and protection of the old 
Penitentiary site. We also understand that the only fund available to the Commission at 
this time is the sum of $ 90,000, which was appropriated by Chap. 235, L. 57, "to be 
used for acquisition of land and planning expenses for long-range Capitol grounds and 
building improvement." Accordingly, your inquiry is whether such fund may properly be 
used for the purposes stated in the question above.  

As you know, Art. IV, Sec. 30, New Mexico Constitution, provides as follows:  

"Appropriations - Requirements. -- Except interest or other payments on the public debt, 
money shall be paid out of the treasury only upon appropriations made by the 
legislature. No money shall be paid therefrom except upon warrant drawn by the proper 
officer. Every law making an appropriation shall distinctly specify the sum appropriated 
and the object to which it is to be applied."  



 

 

Pursuant to the express language of this provision, and in accordance with the law 
which generally governs the expenditure of moneys appropriated by legislative 
authority, funds which have been appropriated to an agency may be expended only for 
the purpose or object specified in the appropriation. (See 81 C.J.S., States, § 167.) It is 
apparent on the face of your inquiry that your proposal contemplates the expenditure of 
funds, appropriated for a stated purpose, for other purposes which fall within the stated 
purpose neither by expression nor reasonable implication.  

We conclude, therefore, that the funds so appropriated may not be applied to the 
purposes contemplated in your inquiry. We suggest that your proposal might properly 
be referred to the State Board of Finance for consideration, pursuant to its constitutional 
and statutory powers to deal with fiscal emergencies.  


