
 

 

Opinion No. 57-298  

November 20, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M. Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Norman Hodges, District Attorney, Sixth Judicial District, Silver City, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a Probate Judge be appointed to act as a Deputy District Court Clerk and receive a 
salary therefor?  

CONCLUSION  

Yes, unless the Probate Judge by reason of the other duties as a matter of fact 
abandons the office.  

OPINION  

ANALYSIS  

Nothing appearing to prohibit the appointment of a Probate Judge as Deputy District 
Court Clerk in the qualification or limitations of either under the pertaining statutes, 
recourse must be made to Chapter 5 of N.M.S.A., 1953, for general rule or regulation of 
Public Offices and Employees.  

Section 5-3-40 (Chapter 123, § 3, Laws 1943) provides:  

"Any incumbent of any public office or employment of the state of New Mexico, or of any 
of its departments, agencies, counties, municipalities or political subdivisions 
whatsoever, who shall accept any public office or employment, whether within or without 
the state, other than service in the armed forces of the United States of America, for 
which a salary or compensation is authorized, or who shall accept private employment 
for compensation and who by reason of such other public office or employment or 
private employment shall fail for a period of thirty (30) successive days or more to 
devote his time to the usual and normal extent during ordinary working hours to 
the performance of the duties of of such public office and employment, shall be 
deemed to have resigned from and to have permanently abandoned his public office 
and employment" (Underlining ours.)  

Section 5-3-42 (passed by the same Legislature at the same time) provides:  



 

 

"Any public office or service, other than service in the armed forces of the United States 
of America, and any private employment of the nature and extent designated in 
section 3 (5-3-40) hereof is hereby declared to be incompatible with the tenure of 
public office or employment." (Underlining ours.)  

If we accept the terms of § 5-3-42 without the qualifying reference therein subjecting the 
section to § 5-3-40, such interpretation would make meaningless both the reference to 
and the entire text of § 5-3-40. This office has neither the authority nor the inclination to 
characterize as surplusage an act of the Legislature, especially when on the face of the 
inconsistent statute a reference is made indicating legislative awareness of both 
prohibitions.  

Further, by weight of authority too ponderous to need detailment here, if two statutes 
appear in contradictory position, such interpretation as well reconcile the seeming 
contradiction will be favored.  

Further, in the interest of efficient public service, where a public office or employment is, 
by its obvious nature, less than a full time occupation, and is compensated as less than 
a full time occupation, blindly characterizing it as such will result in such offices and 
employments being filled by incompetents -- an intention we refuse to impute to our 
Legislature.  

In conclusion, it might be emphasized that none of the foregoing precludes a legal 
abandonment of public office in accordance with the terms of § 5-3-40, nor will the 
holding of two offices, factually or statutorily incompatible, be countenanced.  


