
 

 

Opinion No. 57-307  

November 26, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable James M. Scarborough, District Judge, First Judicial District, Division II, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the above designated judicial officer have authority to direct payment of 
compensation to court appointed counsel out of the court fund?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 16-3-3.3 N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supp., governs the issue. It 
provides:  

"The process of the court in the first judicial district shall be under the teste of the 
presiding judge of said court as herein provided. Each judge shall have equal 
authority to incur expenditures, but all of which expenditures shall be approved 
by the presiding judge from the public funds of the court". (Emphasis ours)  

Clearly, the only officer authorized to direct payment out of the court fund would be the 
presiding judge of the First Judicial District. While each judge of said district has equal 
authority in incurring expenditures, this is not commensurate with authority to direct 
payment thereof.  


