
 

 

Opinion No. 57-309  

November 27, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mrs. Natalie Smith Buck, Secretary of State, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. "Shall a candidate be allowed to file only as his name is shown on his affidavit of 
registration?"  

2. "In case of a married woman, may she employ her maiden name as well as her 
married name; for example, Mary Jones Hutton?"  

3. "In the case of a divorcee or remarried divorcee, what surnames may she use in filing 
as a candidate?"  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. See opinion.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 3-11-43, N.M.S.A., 1953 1957 P.S., in providing for a "declaration of 
candidacy", requires substantial completion of the form, which in part specifies: "(here 
insert candidate's true name)". By Attorney General's Opinion No. 6399, 1956, the afore 
quoted language is construed to permit, at least, a married woman to use either her 
required registered name or her own given name. We concur with the aforesaid opinion, 
in that substantial compliance is met in such instance.  

In all cases, however, it may be pointed out that ". . . you are justified in placing only the 
legal name of the candidate upon the ballot, . . ." Attorney General's Opinion No. 5956, 
1954.  

In the matter of registration affidavits, § 3-2-10 specifically requires, in part, that:  



 

 

"All married women shall register according to the name of the husband and not by the 
wife's given name."  

No similar requirement is found in connection with declaration of candidacy. 
Accordingly, and in keeping with Attorney General's Opinion No. 6399, 1956, it is our 
opinion that a candidate is not required to file a declaration of candidacy in the identical 
name shown on his or her affidavit of registration, but may use a legal given name or 
initials.  

Your second question was specifically considered in Attorney General's Opinion No. 
6399, supra. As stated in that opinion,  

"It is therefore the opinion of this office that a wife may use the name by which she is 
registered, or her own given name, in the declaration of candidacy and substantially 
conform with the certificate of filing."  

A married woman's "true name" is, by general rule, defined at 38 Am. Jur. 600 as 
follows:  

"A married woman's name consists, in law, of her own Christian name and her 
husband's surname, marriage conferring on her the surname of her husband."  

and continuing:  

". . . the courts having quite generally recognized the use of the middle name or initial of 
her maiden name to be proper, as against the use of the husband's middle name or 
initial, the same as in the case of her Christian name. The prefix 'Mrs.' is a men title and 
no part of her legal name."  

Accordingly, it is our opinion that a married woman may use her given Christian and 
maiden name with her husband's in a declaration of candidacy.  

In the case of a divorcee, it is pointed out at 17 A Am. Jur. § 882 that:  

"Since ordinarily there is no property in a name and a person may assume any name he 
or she desires, the name which a divorced woman shall bear would seem to be a matter 
of choice with her."  

It is, therefore, our opinion that a divorcee may use either her maiden or married 
surname.  

Your final inquiry concerns remarried divorcees. In such case, we must again look to the 
definition of a married woman's legal name, 38 Am. Jur., supra. Here we find that the 
wife takes the husband's surname, but may retain her Christian and maiden names in 
addition thereto. No suggestion is made that a married woman may retain more than 
one married name at a time.  



 

 

Accordingly, it is our opinion that a remarried divorcee may use only the surname of her 
present husband.  


