
 

 

Opinion No. 57-301  

November 21, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M. Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: James A. Price, Chairman, State Labor and Industrial Commission, 216-A Iron 
Ave., S.W., Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does a contract job amounting to $ 10,000.00 or more have to be contracted?  

2. Do the prevailing wage scales for laborers and mechanics apply on job?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

While you refer to a "contract job", a job is not "contract" unless it is contracted. We are 
informed that the University of New Mexico is doing the job with its own personnel, and 
that it has not entered upon a contract. Hence, the question should eliminate the word 
"contract", and our conclusion is based accordingly.  

The reasoning that supports this conclusion concerns § 6-6-1:  

"From and after the passage and approval of this act, it shall be the duty of every office 
department, institution, board, commission or other governing body or officer thereof, of 
this state or any county, municipality, school district or other political subdivisions 
thereof to award all contracts for the construction of public buildings or structures, or for 
repair or alteration thereof, to a New Mexico contractor or contractors, whenever 
practicable."  

The title of this Act, in part, reads:  



 

 

"An act requiring every office, department, institution, . . . to award all contracts for the 
construction of public buildings . . . to a New Mexico contractor . . . declaring contracts 
executed in conflict . . . to be null and void . . ."  

It is obvious that this statute and title merely provides that such contracts as are let 
should be let in accordance therewith -- not that all work that is done be contracted for. 
Hence, our negative answer to question No. 1.  

Regarding question No. 2, we refer to § 6-6-6, in part:  

"The advertised specifications for every contract in excess of $ 2,000, to which the state 
of New Mexico, . . . is a party, for construction, . . . which requires or involves the 
employment of mechanics and/or laborers shall contain a provision stating the minimum 
wages . . ."  

The title of this act reads, in part:  

"An act relating to the rate of wages for laborers and mechanics employed by 
contractors and subcontractors on public buildings and public roads; . . .'  

It is equally obvious that this section controls work that is contracted for, and the title 
refers to the laborers and mechanics employed by those contracting with the "State of 
New Mexico, or any political subdivision thereof", not the employees of the "State of 
New Mexico etc.". Hence, our negative conclusion to question No. 2.  

Further, the above interpretation is in line with the following sections of the same article. 
Section 6-6-7 provides as a penalty for failure to pay the minimum wage "termination of 
the contract". Section 6-6-8 authorizes the State Treasurer to pay laborers and 
mechanics from accrued payments under such contracts, and authorizes a "black list" of 
violating contracting firms.  


