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BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Santiago E. Campos, 
Assistant Attorney General  

TO: Honorable Donald D. Hallam, Speaker of the House, House of Representatives, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Must a Joint Resolution proposing an Amendment to the State Constitution pass the 
House and Senate by a majority of those voting on the measure in each body, or by a 
majority of the elected membership in each body.  

CONCLUSION  

By a majority of the elected membership in each body, each body voting separately.  

OPINION  

ANALYSIS  

On February 23rd, the House of Representatives voted 28 in the affirmative and 25 in 
the negative on the passage of House Joint Resolution No. 16. The measure thus 
carried by a majority of those voting but fell short by six votes of the majority of the 
elected membership of the House, i.e., more than one-half of sixty-six. And, thus the 
question arises.  

The first paragraph of Article 19, Section 1 of our State Constitution provides:  

"Any amendment or amendments to this Constitution may be proposed in either house 
of the legislature at any regular session thereof; and if a majority of all members elected 
to each of the two houses voting separately shall vote in favor thereof, such proposed 
amendment or amendments shall be entered on their respective journals with the yeas 
and nays thereon."  

The language is clear. Its import is unmistakable. The vote on such measures must be 
by a majority of the elected membership, and not by a mere majority of those voting on 
it. In the House of Representatives more than one-half of the membership must vote 
passage. The necessary number is 34 or more. Lacking such a vote you must treat the 
measure as dead and you are not authorized to forward this Resolution to the Senate 
as a measure passed by the House.  


