
 

 

Opinion No. 57-316  

December 6, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Robert H. Sprecher, Assistant District Attorney, Fifth Judicial District, Roswell, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

The meaning of "immediate personal supervision" as used in § 67-10-19, N.M.S.A., 
1953 Compilation, in the light of the fact that an unlicensed individual practices physical 
therapy with little or no supervision by a physician?  

CONCLUSION  

The quoted language calls for a close, direct supervision by a licensed practitioner of 
the healing arts.  

OPINION  

ANALYSIS  

Ordinarily this office does not engage in the abstract definition of words and phrases 
used in the statutes, but we believe there is enough factual background to undertake an 
opinion at this time.  

You have stated the individual in question administers physical therapy ostensibly under 
the control of an orthopedic surgeon at a local hospital. He also takes work, on a 
prescription basis, from physicians in the community, which you say is unknown to the 
orthopedic surgeon in question. The individual claims he does not append any title or 
initials to his name implying he is a physical therapist. We assume the existence of 
these facts, and that you are prepared to prove the same.  

If, as is claimed, the individual uses no title or initials indicating status as a physical 
therapist, still we do not believe such to be conclusive. Of significance in this respect is 
§ 67-10-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, providing:  

"A person shall be deemed to be engaged in the practice of physio-therapy within the 
meaning of this act when such person professes publicly to be a physical therapist or 
physio-therapist, or who appends to his name any initials or title implying qualifications 
to so practice."  



 

 

which is in the disjunctive. Hence, even without an appropriate title or set of initials, the 
individual could still publicly profess to be a physical therapist. We suggest you 
investigate further in this respect, unless you have already reached a conclusion.  

Section 67-10-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, is as follows:  

"It shall be unlawful for any person to practice or to offer his services in the capacity of 
or purport to be a physical therapist, or physio-therapist without having a license 
therefor and without being registered as herein provided, unless such person is 
particularly exempt as provided in this act." (Emphasis ours)  

and indicates that a clear case of exemption must be established, if in fact physical 
therapy is practiced.  

The exemption provision, § 67-10-19, supra, provides:  

"Nothing in this act shall apply to any practitioner of the healing arts licensed to practice 
under the laws of this state nor to any person or persons not holding themselves out as 
physical therapists or physio-therapists, who administer massage, heat-therapy or 
hydro-therapy under the immediate personal supervision of a licensed practitioner of the 
healing arts, or to such persons administering massage or rendering service as a 
masseuse or operating or giving mineral water, warm water or other therapeutic baths, 
when the rendering or administration of such service or baths is not represented as a 
cure or treatment for specific disease or injury."  

Under the facts given by you, while there might not be unprofessional conduct within the 
meaning of § 67-10-13 (1), since work is done for physicians on a prescription basis, we 
believe the want of a license plus the lack of knowledge of the individual's activities by 
the orthopedic surgeon and lack of close, direct and personal supervision of such 
activities by a licensed practitioner of the healing arts, clearly indicates a lack of 
compliance with § 67-10-19, supra.  


