
 

 

Opinion No. 58-08  

January 17, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  

TO: State Board of Public Welfare, Public Welfare Building, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the State Board of Public Welfare expend for one purpose funds originally 
budgeted for another purpose in the following situations:  

(a) When a transfer of funds is to be made from one line item to another within a 
category?  

(b) When a transfer of funds is to be made from a line item in one category to a line item 
in another category?  

(c) When a transfer of surplus funds is to be made?  

CONCLUSION  

Yes, subject to approval by the Governor and the Budget Division.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is axiomatic that under Article IV of Section 30 of the Constitution of New Mexico 
money may be paid out of the treasury only upon appropriation made by the 
Legislature, and that every appropriation law must distinctly specify the sum 
appropriated and the object to which it is to be applied. As this constitutional provision 
has been interpreted by our Supreme Court, both of these requirements must be met to 
constitute a valid appropriation. See Gamble v. Velarde 36 N.M. 262, 13 P. 2d 559 
(1932).  

Prior to 1957, the Department of Public Welfare utilized funds made available to it under 
various specific taxing statutes. See, e.g., Section 46-8-6, N.M.S.A., 1953, prior to its 
amendment by Chapter 21, Laws of 1957. By virtue of the session law cited and other 
similar session laws, these special funds formerly made directly available to the 
Department of Public Welfare were transferred to the State's General Fund.  



 

 

The 1957 Legislature, in the General Appropriations Act, Chapter 235, in Section 1 
thereof, for the first time made a direct appropriation to the department from the State 
General Fund for the purpose specified, in an amount likewise specified. The 
appropriation made is subject to several provisions appearing at pp 546 through 548 of 
the 1957 Session Laws. Among these provisions is the proviso that "the balances of 
state funds shall not revert at the end of the forty-fifth, forty-sixth or forty-seventh fiscal 
years."  

Under the circumstances recited, it is our opinion that the transfer of budgeted line item 
funds as contemplated in the inquiry can be accomplished provided that the Governor 
and the State Budget Division approve the same upon written request by the Board of 
Public Welfare, in accordance with Section 12 of Chapter 235, Laws of 1957.  

The provision referred to provides for submission of a detailed budget to the Budget 
Division and the approval thereof by the Governor, making the same final and binding 
for the ensuing fiscal year, and then provides in relevant part:  

"and provided further, that upon written request by any state officer, department head, 
or any other institution, commission or board operating on a budget the governor and 
the budget division may make revisions and such changes, as are requested. 
Appropriations made for salaries shall not be increased except as may be allowed by 
salary adjustments in accordance with the personnel director's schedules as authorized 
and approved by the department of finance and administration."  

In our opinion the Board of Public Welfare may properly obtain authorization, by 
following the procedure indicated, for the transfer of funds from one line item to another 
within a category, and also for the transfer of funds from a line item in one category to 
another line item in another category, subject to the exception stated as to salaries. In 
so stating, it is our understanding that the term "category" is used to designate a 
general classification of assistance rendered by the Welfare Department such as Old 
Age Assistance, Assistance to the Needy Blind, etc.  

In view of the explicit provision in the General Appropriations Act that any balance of 
state funds in the department's hands at the end of the fiscal year shall not revert to the 
General Fund at the end of the fiscal year during this biennium, it is our opinion that the 
State Board of Public Welfare may also accomplish the transfer of surplus funds from 
one line item to another either within the same category or from one category to 
another, in accordance with the procedure outlined in Section 12, Chapter 235, Laws of 
1957. In so concluding, we act upon our understanding that the term "surplus fund", as 
used in your inquiry relates to the situation in which the Department has in its hands at 
the end of the fiscal year a balance from funds available to it during the preceding fiscal 
year, and not specifically included in line items in the budget upon which the 
appropriation for the ensuing fiscal year is based. In such a situation it is our view that 
the legislature, in the General Appropriations Act, by explicitly providing against the 
reversion of such moneys to the General Fund, provided and intended that such 



 

 

balance should be used by the department in the performance of its functions in the 
ensuing fiscal year.  

Accordingly, it is our opinion that the transfer of such surplus funds from one line item to 
another may be accomplished in accordance with the procedure outlined in Section 12 
of the General Appropriations Act.  

This office has previously upheld the transfer of funds between line items in Opinions 
Nos. 6227 issued July 13, 1955 and 6355 issued January 17, 1956, relating to other 
state agencies.  


