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BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Honorable Edwin L. Mechem, Governor, State of New Mexico, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Can a sheriff issue an effective commission to a full-time law enforcement officer 
employed by a municipality, the Navajo Tribe or Federal Government?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is the opinion of this office that a sheriff can commission as a special deputy sheriff a 
full-time law enforcement officer employed by a municipality, the Navajo Tribe or the 
Federal Government. The applicants, of course, would have to secure the appointment 
from the sheriff of the county in which they wish to act and qualify in accordance with §§ 
15-40-10, 39-1-9 and 15-40-12, N.M.S.A., 1953 Comp., and any other statutes of the 
State of New Mexico pertaining to the qualification of deputy sheriffs.  

It is assumed that the purpose of issuing the commission is to assist the sheriff in 
maintaining and preserving the peace in his county by enlisting the aid of the above law 
enforcement officers and that they, at the direction of the sheriff, will patrol the 
highways, enforce traffic safety rules, apprehend violators of the law, disturbers of the 
peace and any other acts deemed necessary by the sheriff in maintaining the public 
peace. It is our understanding that these duties will be limited generally to the above 
and that other duties ordinarily associated with the office of sheriff, such as issuing civil 
and criminal writs, working at weighing stations, etc., will be performed by general 
sheriff's deputies, and the commissions granted will be in the form of "special deputy 
sheriff."  

At common law, a sheriff could appoint an under-sheriff and as many general or special 
deputies as the public service may have required. (See State ex rel. Geyer v. Griffin, 
76 N.E. 2d 294.) Such right, we believe, exists in New Mexico subject to the statutory 



 

 

restrictions placed upon the right of the sheriff to appoint general and special deputies. 
§ 39-1-9, supra, authorizes the appointment of special deputy sheriffs to preserve the 
public peace and to prevent and quell public disturbances. It requires that such special 
deputy sheriff be a citizen of the State of New Mexico and that no person shall assume 
or exercise the functions, powers, duties and privileges incident and belonging to the 
office of special deputy sheriff without first having received his appointment in writing 
from the lawfully constituted authorities of the State of New Mexico. It should be noted 
that this section does not apply in times of riots or unusual disturbances and when so 
declared by the public proclamation of the Governor of the state. Section 15-40-12 
authorizes any sheriff at any time to appoint a respectable and orderly person as a 
special deputy sheriff to serve any particular order, writ or process or when in the 
opinion of any sheriff the appointment of special deputies is necessary and 
required for the proposition of preserving the peace and it shall not be necessary 
to give or file any notice of such special appointment.  

Without so holding, we admit the possibility that the above provision allowing the sheriff 
to appoint special deputies for the purpose of preserving the peace may be limited to 
one particular act and in order to avoid such restriction being placed upon a special 
deputy, it is our recommendation that the commissions contemplated be secured in 
conformance with §§ 39-1-9, 15-40-10 and 15-40-12, supra.  

Section 15-40-12 provides that no person shall be eligible to appointment as a deputy 
sheriff unless he is a legally qualified voter of the State of New Mexico. The section 
requires the commission issued to be filed by the sheriff in the form of a notice of 
appointment to the clerk of his county and that the special deputies shall file their oath in 
accordance with constitutional Art. 20, § 1, in the office of the county clerk.  

In Opinion No. 6305, 1955-1956 Opinions of the Attorney General, we held that a tribal 
peace officer of the Mescalero-Apache Tribe could be appointed a deputy sheriff if he 
qualified as set forth above. We also feel that a full-time municipal law enforcement 
officer could qualify and that the office of deputy sheriff and a municipal police office 
would not be incompatible. Incompatibility between offices was stated in Haymaker v. 
State, 22 N.M. 400, 163 P. 249, as follows:  

"Incompatibility between offices is an inconsistency between functions thereof, as where 
one is subordinate to the other, or where a contratiety and antagonism would result in 
the attempt by one person to faithfully and impartially discharge the duties of both."  

(Emphasis supplied).  

An examination of the cases indicates that the doctrine of incompatibility of offices rests 
on public policy. See Perkins v. Manning, 122 P. 2d 857, 59 Ariz. 60, and the case of 
People v. Rapsey, 107 P. 2d 388, 16 Cal. 2d 636.  

In our opinion no antagonism should exist between the two offices, and public policy 
certainly supports the maintenance and preservation of the public peace. In a previous 



 

 

opinion we have stated that a person could not receive a salary or a fee from the State 
in the performance of a state office, in that case a constable, if he is paid for performing 
a similar duty in his regular occupation as municipal city police. We do not anticipate 
that such problem would arise but if a full-time municipal officer should perform an act in 
the position of special deputy sheriff for which he would be paid as a city officer, he 
would not be entitled to any fee as a special deputy.  

We can see no reason why any full-time federal law enforcement officer could not be 
appointed a special deputy sheriff.  

In conclusion, it is our feeling that a special deputy commission could be issued to the 
persons treated in this opinion. It is possible that they could be appointed special deputy 
sheriffs to preserve the public peace under § 15-40-12 without a written appointment or 
otherwise qualifying as indicated in the opinion. In order that there may be absolute 
continuing authority, however, it is suggested that they be qualified by written 
appointment by the sheriff, with certification to the county clerk of his appointment and 
by taking an oath or affirmation that he will support the constitution of the United States 
and the laws of this State and that he will faithfully and impartially and to the best of his 
ability discharge all the duties of his office. Although § 15-40-5, N.M.S.A., 1953 Comp., 
states that sheriffs may take bond for faithful performance of his duties from any deputy, 
such language seems to be permissive and, in this case should be left to the discretion 
of the sheriff.  


