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QUESTION
QUESTION

Does Proposed Constitutional Amendment No. 5 (Laws 1957, p. 720) include
representatives in the State Legislature?

CONCLUSION
No.

OPINION
ANALYSIS

Your question grows out of the above proposal to amend our Constitution. The joint
resolution provides:

"Be It Resolved by the Legislature of the State of New Mexico:

Section 1. It is proposed to amend Article 10, Section 2 of the constitution of New
Mexico to read:

"Section 2. All county officers shall be elected for a term of four years'.

Section 2. The amendment proposed by this resolution shall be submitted to the people
for their approval or rejection at the next general election or at any special election prior
to that date which may be called for such purpose.” (Emphasis ours)

It does not define county officers; hence, we must determine whether a member of the
House is a county officer or a state officer.

Close attention should be paid to what the proposal would amend. It would be restricted
to an amendment of the 10th Article treating of the classification of counties, the fixing
of salaries of county officers by the Legislature, the terms of county officers,
restrictions upon the removal of county seats, and directions to the Legislature for



formation of combined city and county corporations. Obviously, Article X deals with
local government and officers.

By way of comparison, the joint resolution made no reference whatsoever to Article 1V,
treating of the Legislative Department.

While the foregoing is hardly conclusive, it is some indication, at least, the Legislature in
the joint resolution above had no intent to place before the electorate an issue altering
the term of office of House members.

First, we have no hesitancy in holding a member of the House to be an officer. The five
elements set forth in State ex rel. Gibson v. Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P. 2d 1197,
are clearly satisfied.

A somewhat more serious problem is presented by the fact a member of the House is
elected from a county, not from the state at large. And yet, we believe this matter is
disposed of by State ex rel. Ward v. Romero, 17 N.M. 88, 125 P. 617. There, an issue
was whether the district attorney was a district officer or a state officer. Our Supreme
Court held the term "district” simply designated the geographical limits within which the
duties of his office were to be exercised, and had nothing to do with the nature and
grade of office.

Here, a member of the House, while he had a limited geographic constituency as does
a district attorney, nonetheless performs duties of state-wide concern and interest. The
votes he casts upon proposed legislation are of vital concern to every county, his own
included, and to every person in New Mexico. In the Ward case, it was the fact of duties
and functions which concerned the state at large which seemed most persuasive. That
is so here.

In Opinion of the Attorney General No. 5938, rendered April 8, 1954, it was held a
county assessor then completing his second (and presumably consecutive) term in
office, could legally seek and hold membership in the House. The reasoning was that a
county assessor is a county officer (citing Article X, Sec. 2), but that a member of the
House is a state officer, relying on the reasoning of the Ward case. While not precisely
in point, the Opinion is strong authority here.

Our holding seems to be in accord with the general law. See 42 Am. Jur., Public
Officers § 20, stating a state representative is a state officer.

We hold Proposed Constitutional Amendment No. 5, if it carries, will not alter the term of
office of a member of the New Mexico House of Representatives.



