
 

 

Opinion No. 58-106  

May 22, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker, Attorney, Bureau of Revenue, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Should the entire amount of indebtedness of a decedent in a community property estate 
be shown as a deduction from the decedent's community estate for the purpose of 
computing succession tax; or should only half of said indebtedness be deducted?  

CONCLUSION  

The entire amount.  

OPINION  

ANALYSIS  

The Succession Tax provided for by Article 16 of Chapter 3, New Mexico Statutes 
Annotated, 1953 Compilation, is levied upon "all estates which shall pass by will or 
inheritance or by other statutes . . ." § 31-16-2). The Supreme Court of New Mexico has 
held that this Succession Tax is not applicable to community property upon the death of 
the wife since such property belongs to the surviving spouse without administration in 
accordance with § 29-1-8. Accordingly, it is assumed in answering your inquiry that you 
refer to the situation in which the husband has predeceased his wife leaving community 
property.  

It appears also to be the view of the Court that upon the death of the husband leaving 
his wife surviving, the Succession Tax is imposed upon the decedent's one-half interest 
in the community property. See In Re Stutzman's Estate, 57 N.M. 710 (1953). Under the 
view taken by the New Mexico Supreme Court, the answer to your question depends 
upon the proper construction of the Succession Tax Statute alone, as the Court has 
held that the Succession Tax Statute in this respect is not to be construed with 
reference to the statutes creating and providing for the disposition of community 
property. In Re Chavez's Estate, 34 N.M. 258 (1929); In Re Stutzman's Estate, supra.  

The governing provision of the Succession Tax law is § 31-16-3, which provides as 
follows:  



 

 

"For the purpose of computing the tax due under article 11 of chapter 141, New Mexico 
Statutes Annotated, 1929 Compilation, there shall be deducted from the gross value of 
the estate all exemptions provided in section 1 (31-16-1) of this act and any other 
exemptions allowed in said article 11 of chapter 141, as well as the funeral expenses of 
the decedent, the costs of administration, the indebtedness of decedent at the time of 
his death, including the amount of any encumbrance, lien or charge of any nature 
existing at the time of the death of decedent upon any property owned by decedent, for 
the payment of which decedent was not personally liable but which must be paid or 
discharged in order to preserve the interest of decedent in such property."  

Although the Court has not been called upon to decide the precise question which you 
state, consideration of the case of In Re Stutzman's Estate, supra, compels the 
conclusion that the entire amount of the decedent's indebtedness should be deducted 
from the decedent's gross estate computed for Succession tax purposes, including the 
decedent's one-half interest in community property. In that case, the Court held that the 
costs of administration should be deducted in full from the deceased husband's estate, 
including his one-half share of the community property, for the purpose of computing the 
Succession Tax payable. In that respect, the decision of the trial court was reversed. In 
the Stutzman case, the trial court had determined that funeral expenses were deductible 
in full against the decedent's estate including his one half interest in the community 
property, and this ruling had not been appealed. See also Langhurst v. Langhurst, 49 
N.M. 329, (1945), which held funeral expenses of a deceased's husband to be 
chargeable only against the decedent's interest in the community property, for purposes 
of administration.  

Since no reason appears to differentiate the indebtedness of decedent from funeral 
expenses or costs of administration in computing deductions for Succession Tax 
purposes, this office advises you that the entire amount of the indebtedness should be 
deducted from the decedent's estate, including his one-half interest in community 
property, for purposes of computing Succession Tax.  


