
 

 

Opinion No. 58-167  

August 13, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: R. C. Derbyshire, M. D., Secretary-Treasurer, New Mexico Board of Medical 
Examiners, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

If a hospital's medical staff renders certain pathological and radiological services and 
the hospital receives payment for said services, does such action constitute the illegal 
practice of medicine by the hospital?  

CONCLUSION  

Yes, but only if diagnosis or treatment are undertaken.  

OPINION  

ANALYSIS  

This opinion request is prompted by virtue of the hospitalization contract offered to the 
public by a non-profit insurance company. The policy of the said company, in part, offers 
to its subscribers full payment for:  

"The following services when rendered by a hospital as a regular Hospital Service 
customarily provided by the hospital in which the Subscriber is confined, and when the 
service is billed by, and payable to, the Hospital:  

(a) Laboratory examinations (Pathological and Clinical)  

(b) Electrocardiograms  

(c) Electroencephalograms  

(d) Basal metabolism tests or Iodine Uptake Tests  

(e) Physiotherapy  

(f) Oxygen and helium and administration thereof  



 

 

(g) Anesthetics and administration thereof  

(h) X-ray examinations  

(i) Administration of blood, (but not including the cost of blood or blood plasma)  

(j) Intravenous injections and solutions  

(k) X-ray therapy and radiation therapy, insulin shock and electric shock."  

The New Mexico Association of Radiologists and Pathologists takes the position that 
the above contract implies that X-ray and pathological procedures are hospital services 
rather than professional medical services since the hospitalization contract offers 
subscribers payment in full for X-ray and laboratory examination when rendered by a 
hospital and where services are billed by and payable to the hospital.  

The foregoing presents the question for our determination, to-wit: Whether a hospital is 
engaged in the illegal practice of medicine if in fact it purveys to a patient in said 
hospital medical services in the form of pathological and X-ray procedures for 
compensation. The "practice of medicine" is defined in Section 67-5-10, N.M.S.A., 1953 
Compilation, 1957 Supplement, in part as follows:  

". . . to open an office for such purpose or to announce to the public or any individual in 
any way a desire or willingness or readiness to treat the sick or afflicted, or to 
investigate or to diagnose or, offer to investigate or diagnose any physical or mental 
ailment or disease of any person, or to suggest, recommend, prescribe or direct, for the 
use of any person any drug, medicine, appliance or other agency, whether material or 
not material, for the cure, relief or palliation of any ailment, or disease of the mind or 
body, or for the cure or relief of any wound, fracture or bodily injury or deformity, after 
having received, or, with the intent of receiving therefor, either directly or indirectly, any 
bonus, gift or compensation. . ."  

Our Supreme Court has not interpreted the foregoing section or defined the term 
"practice of medicine." The section does prohibit the willingness or readiness to 
investigate or to diagnose or offer to investigate or diagnose any physical or mental 
ailment or disease by any person other than a licensed physician with the exception of 
those persons expressly excluded in the proviso to the section which does not include 
hospitals.  

In construing a similar act, the Supreme Court of Iowa, in the case of State vs. Hughey, 
208 Iowa 842, 226 N.W. 371, at page 846 of the State Reporter, held:  

"The term 'practice of medicine' is defined by Section 2538. It is not confined to the 
administering of drugs. Under this statute, one who publicly professes to be a physician 
and induces others to seek his aid as such is practicing medicine. Nor is it requisite that 
he shall profess in terms to be a physician. It is enough, under the statute, if he 



 

 

publically profess to assume the duties incident to the practice. What are 'duties incident 
to the practice of medicine'? Manifestly the first duty of a physician to his patient is to 
diagnose his ailment. Manifestly, also, a duty follows to prescribe the proper treatment 
therefor. If, therefore, one publicly profess to be able to diagnose human ailments and 
to prescribe proper treatment therefore, then he is engaged in the practice of medicine, 
within the definition of Section 2538."  

From the foregoing, we believe, if one diagnoses a disease or ailment, such action 
certainly constitutes the practice of medicine.  

The next question raised is whether laboratory and X-ray procedures are "treatment" or 
the "diagnosis of an ailment or disease." In Williams vs. Scudder, (Ohio) 113 N.E. 481, it 
was stated:  

"Pathology relates to the nature, cause, progress, and symptoms of a disease. It deals 
with the objective analysis, a survey of the human body and its ailments or diseased 
organs and parts."  

The Court at page 483, further stated:  

"Every business and science has a language all its own. One of the first terms 
confronting us in the art of healing is the scientific term 'pathology,' which relates to the 
nature, cause, progress and symptoms of a disease. Surely no argument is needed to 
convince one that such knowledge is highly essential to a proper diagnosis; that is, the 
determination of the particular disease or ailment from which the patient is suffering. 
After determining such disease, then comes the application of the appropriate remedy.  

"As to pathology there should be no substantial dispute between any of the different 
schools of the healing arts. It deals with the objective analysis, a survey of the human 
body and its ailments or diseased organs and parts. Likewise as to the diagnosis of the 
signs or symptoms, internal or external, connected with the diseased condition. These 
also are largely objective and the result of scientific survey."  

In Granger vs. Adson, et al., 250 N.W. 722, a layman, who for a fee performed 
urinalysis and recommended treatment upon his findings, was held to be engaged in the 
practice of medicine.  

We conclude that laboratory pathology consists of the diagnosis of human ailments and 
thus is the "practice of medicine."  

We have found no legal definition of "radiology" or "X-ray therapy". The American 
College of Radiology defines the term as that branch of medicine which deals with the 
diagnostic and therapeutic application of radium energy, chiefly in the form of roentgen 
rays, radium and radioactive isotopes. It is the opinion of the Association that Radiology 
is a type of medical practice. We concur in this opinion.  



 

 

We are aware of the fact that hospitals employ doctors and other professional personnel 
to supervise their laboratories. Further, that these laboratory procedures are essential to 
the proper operation of a modern hospital. Most hospitals, we understand, are nonprofit 
corporations. The question which, therefore arises is whether a corporation practices 
medicine when it employs licensed doctors to perform medical services as services of 
the corporation offered to the public. This question has been before a number of courts 
in the United States. In some cases, the courts have made a distinction between the 
practice of medicine and the furnishing of medical services by a corporation, and hold 
that a corporation, being incapable of practicing medicine, may supply the services of a 
licensed physician and, in so doing, is not practicing medicine in violation of law, State 
ex rel. Sager vs. Lewin, 128 Mo. App. 149, 106 S.W. 581; state Electro-Medical Institute 
vs. State, 74 Neb. 40, 103 N.W. 1078 State Electro-Medical Institute vs. Platner, 74 
Neb. 23, 103 N.W. 1079. The courts of two states, New York and Virginia, have 
construed their statutes relating to the incorporation of hospitals as expressly allowing 
such hospital corporation under certain conditions to provide medical services through 
employed licensed physicians.  

A review of the cases on the subject convinces us, however, that the views expressed 
by the courts referred to above are in the minority. The majority view throughout the 
United States is exemplified by the Colorado case of People vs. Painless Parker, 85 
Colo. 304, which is often cited in other states as a leading case expressing the majority 
view. In that case at page 310, the Colorado Supreme Court said:  

"But it may be said that this is a mere technicality because, in the nature of things, a 
private corporation, which is only an artificial person created by statute, cannot itself do 
dental work, and, therefore, if it has the right or possesses the power to practice 
dentistry at all, it must do so through the agency of its employees who are licensed 
dentists; which is based upon the false assumption that, since it is competent to engage 
in any ordinary calling or business just as fully and completely as a natural person may, 
therefore, it may engage in the practice of dentistry by employing licensed dentists to do 
the actual work which only dentists may do. We are not concerned now with an ordinary 
trade or calling. Law, medicine and dentistry are generally considered as learned 
professions. Neither is an ordinary trade or calling which all citizens alike may pursue. 
The state in its sovereign capacity is vested with the indefinable police power which 
includes the power to conserve and protect the public health. Only those who are 
qualified by statute and experience to practice dentistry may do so, if the legislature 
sees fit so to ordain. That body may lawfully provide, as it has done in Colorado, that 
only those who by study of the science and art of dentistry show that they are properly 
qualified, may practice dentistry."  

The general rule regarding the practice of medicine by a corporation is stated at page 
838 of 13 Am. Jur. as follows:  

"While a corporation is in some sense a person and for many purposes is so 
considered, yet, as regards the learned professions which can only be practiced by 
persons who have received a license to do so after an examination as to their 



 

 

knowledge of the subject, it is recognized that a corporation cannot be licensed to 
practice such a profession. For example, there is no judicial dissent from the proposition 
that a corporation cannot lawfully engage in the practice of law.  

A corporation cannot be licensed to carry on the practice of medicine. Nor, as a 
general rule, can it engage in the practice of medicine, surgery, or dentistry 
through licensed employees. It is generally held that in the absence of express 
statutory authority, a corporation may not engage in the practice of optometry either 
directly or indirectly through the employment of duly registered optometrists." (Emphasis 
added)  

We know of no statute in New Mexico which authorizes the corporate practice of 
medicine and hence we conclude that a corporation may not engage in the practice of 
medicine even through licensed employees. Since the relationship between a doctor 
and patient is a personal one, a hospital cannot and should not practice medicine and 
surgery. (See Rosare vs. Senger, Colo. 149 P. 2d 372.)  

It has been suggested that the offering by a hospital corporation of the professional 
services of a radiologist and pathologist are traditional services of the hospital which 
have existed over such a long period of time as to allow an exception in favor of the 
employment of such licensed doctors by nonprofit corporations under our Medical 
Practices Act. With this, we cannot agree.  

At 82 C.J.S. 760, the following language appears:  

"Moreover, no matter how long the usage has been established, or how general the 
acquiescence in the customary construction, it will not be permitted to override the plain 
meaning of the statute; nor will the rule of practical construction apply where the 
ambiguity is merely captious and not serious enough to raise any reasonable doubt in a 
fair mind, reflecting honestly on the subject."  

The Medical Practices Act of the State of New Mexico does not authorize, as we have 
previously indicated, the corporate practice of medicine. The Act refers to "persons" and 
places the practice of medicine on a personal basis. We realize that the hospitals of this 
state have and are rendering invaluable services to their patients. Without so 
concluding, conceivably a patient in a hospital receives better treatment from doctors 
employed by a hospital since the hospital's facilities are immediately available, but such 
practice is not authorized by the New Mexico Medical Practices Act. Such practice must 
be authorized by the Legislature. We know of no law, however, which would prevent a 
doctor from presently practicing medicine in a hospital as an independent contractor 
under an arrangement which expressly excludes any possibility of control by the 
hospital or any other unlicensed person over the professional activities of the doctor. 
Leasing of the hospital's laboratory and x-ray equipment is suggested as a possible 
solution to the problems raised herein.  



 

 

By way of conclusion, we wish to make it clear, however, that the mere performance of 
mechanical or chemical tests or procedures do not, in our opinion, constitute the 
practice of medicine. If, therefore, an x-ray technician takes an x-ray photograph or if an 
employee of the hospital performs a test to ascertain chemical analysis, such would not 
be the practice of medicine. The legal authorities which we have examined clearly 
indicate that the practice of medicine is not reached until diagnosis or treatment is 
undertaken. To phrase it another way, so long as neither diagnosis or treatment are 
engaged in, we do not believe that the practice of medicine is involved.  

This office realizes the gravity of the problem raised in the question originating this 
opinion. We have arrived at our conclusion after exhaustive research. The Attorneys 
General of four states have held that the conduct of laboratory and x-ray departments 
by nonprofit hospitals are the illegal practice of medicine.  

As previously suggested, remedial legislation allowing hospitals to maintain laboratory 
and x-ray departments may be desirable, but requires legislative authorization and 
consent.  


