
 

 

Opinion No. 58-155  

July 24, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Joel B. Burr, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. H. B. Wood, Board Manager, Contractors' License Board, P. O. Box 1179, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is bowling alley construction subject to regulation under the Contractors' License law?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is our understanding that the bowling alley construction in question is performed in the 
following manner: The property owner furnishes a building which has been specifically 
designed, or modified, to accommodate the bowling alley beds. The equipment supplier 
agrees to build the alley beds and install related machinery thereon. The equipment 
supplier sends a foreman into the area who assembles a crew and with the arrival of the 
materials the work is commenced on the alley beds. The wood used is a type of tongue 
and groove similar to regular flooring. The pieces are cut and fit on the job and the 
operation is similar to the laying of any hardwood floor except that the tolerances are 
closer and the work more exacting. It is our further understanding that general building 
contractors that have been contacted have stated that it is a job they could successfully 
undertake and not so highly specialized as to be impossible for them to perform. With 
this factual situation in mind, we proceed to an examination of the Contractors' License 
Act.  

Section 67-16-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, defines the word "contractor" and 
provides in part as follows:  

"A contractor within the meaning of this act is a person, firm, copartnership, corporation, 
association, or any combination of any thereof, who for either a fixed sum, price, fee, 
percentage, or other compensation other than wages, undertakes or offers to 
undertake, or purports to have the capacity to undertake to construct, alter, repair, add 
to or improve any building, excavation, or other structure, project, development or 



 

 

improvement, or any part thereof; Provided, that the term contractor, as used in this act, 
shall include subcontractor, but shall not include any one who merely furnishes 
materials, or supplies without fabricating the same into, or consuming the same in the 
performance of the work of the contractor as herein defined." (Emphasis ours)  

The above quoted section was interpreted by our Supreme Court in the case of Fischer 
v. Rakagis, 59 N.M. 463 (1955), and is dispositive of the question presented. In that 
case the building contractor asserted that contracts relating to the making and 
installation of fixtures, such as a bar, were personalty and not within the purview of the 
Act. The Supreme Court refuted the theory of the contractor that fixtures such as a bar 
were personalty and held that inasmuch as they were fabricated into the building under 
a performance contract for a lump sum, the operation was subject to regulation under 
the Act. See also Attorney General's Opinion No. 5653 (1953-54) wherein this office 
held that where prefabrication takes place in sections and the structure is completed on 
the site, the persons completing it, if the other provisions of the Act are applicable, are 
under the Act.  

This office has no hesitancy in holding that bowling alleys and fixtures related thereto, 
as in the installation of a bar, are fabricated into a building under a performance contract 
and for a lump sum. It, therefore, follows that the theory laid down in Fischer v. Rakagis, 
supra, is applicable and the operation in question subject to regulation under the Act.  


