
 

 

Opinion No. 58-222  

November 10, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Manuel A. Armijo, Director, New Mexico Veteran's Service Commission, P. O. Box 
1723, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is the resident unmarried widow of a Spanish American War veteran who never 
resided in New Mexico, entitled to tax exemption benefits as provided in Ch. 169, Laws 
of 1957?  

2. What specific residence date should we require of veterans who served in armed 
conflicts prior to World War I in determining entitlement for certificates of eligibility as 
provided in Ch. 169, Laws of 1957?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. None.  

OPINION  

ANALYSIS  

Several ambiguities appear in the correspondence concerning this matter. No doubt, 
this is due to the fact that at least three people have made at least partial inquiry on this 
subject. There is a confusion of names, an ambiguity of service dates by the veteran in 
question and at least two typographical errors, one concerning the qualifying date of 
service by the veteran during the Moro Province Insurrection and the substitution of the 
word "veteran" for "resident".  

Consequently, this office, in issuing this opinion, is making certain necessary 
presumptions, the validity of which must be asserted in order that this opinion apply to 
the situation.  

The presumption is that the veteran of whom the named individual is an unmarried 
widow is qualified in other respects than is here in issue for the veteran's tax exemption.  



 

 

We refer to the definition of "soldier" presented in Chapter 169, Laws of 1957, more 
specifically, Section 1, which amends Sec. 72-1-11. Therein it is stated:  

"Soldier shall include every honorably discharged member . . . of the armed forces who 
served in the armed forces of the United States for 90 days at any time during any 
period in which the military forces are engaged in armed conflict under orders of the 
President of the United States . . . provided, however, that World War I veterans shall 
become residents of the state prior to January 1, 1934; that World War II veterans shall 
have become residents of the state prior to January 1, 1947; and Korean conflict 
veterans shall have been residents of the state prior to January 1, 1955; and provided 
further that such honorably discharged members of the armed forces shall also include 
resident unmarried widows of such honorably discharged members of the armed forces 
. . ."  

It is to be noted that no specific residency date requirement is provided for in the statute 
for those otherwise qualified veterans of armed conflicts prior to World War I; that the 
statute does not set up any additional requirements for the unmarried widows of such 
veterans; and that the statute refers to "resident unmarried widows" and does not refer 
to "resident unmarried widows of resident veterans". The doctrine of "Expressio unius 
personae est exclusio alterius" has so frequently been passed upon favorably by our 
Supreme Court and this office that we do not feel citation to be necessary. We are of 
the opinion that a resident unmarried widow as described in your first question or 
resident veteran of an armed conflict prior to World War I as described in your second 
question are both entitled to the statutory exemption without showing of the residence 
status as is required in armed conflicts commencing with World War I and continuing to 
date.  

Reference has been made to the Attorney General's Opinion No. 57-195, issued by this 
office, concerning this same matter in which reference is made to the case of Flaska v. 
State, 51 N.M. 13. In this case, our Supreme Court held that soldiers of all wars who 
are otherwise qualified had to secure residency prior to January 1, 1934, in order to 
secure the tax exemption. We wish to point out that Flaska v. State was decided on the 
basis of Chapter 44, Laws of 1933, which amended the then existing tax exemption 
statute. The specific words of the 1933 law pertaining to this subject are:  

"Provided, however, that such exemption from taxation shall not be permitted to be 
claimed by nor allowed to any soldier who has not, prior to January 1, 1934, acquired 
residence in the state of New Mexico."  

Hence, this office here issues the opinion as contained in the conclusions above and if it 
be deemed that our Opinion No. 57-195 be so ambiguous as to constitute a contrary 
view then so much of that opinion as is necessary to be here reversed or modified is so 
treated.  


