
 

 

Opinion No. 58-34  

February 18, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Joel B. Burr, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Natalie Smith Buck, Secretary of State, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the Itinerant Vendor License Law, being § 60-2-1 to § 60-2-24, N.M.S.A., 1953 
Compilation, apply to New Mexico corporations or duly authorized agents thereof?  

2. Does the said law apply to foreign corporations qualified to do business in this state 
or to the duly authorized agents thereof?  

3. Is the Secretary of State charged with the responsibility for the enforcement of said 
law?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

An itinerant vendor for the purpose of the itinerant vendor license law, being § 60-2-1 to 
§ 60-2-24, of the New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, is defined in § 60-
2-1, as follows:  

"The term 'itinerant vendor,' for the purpose of this article shall mean and include any 
person, either principal or agent, who engages in either a temporary or transient 
business in this state, either in one locality or in traveling about the country, or from 
place to place, selling manufactured goods, jewelry, wares or merchandise, and it shall 
include peddlers and hawkers, and also those who for the purpose of carrying on their 
temporary or transient business, hire, lease or occupy a building, structures, tent, car, 
vehicle, store room or place of any kind, for the exhibition and sale of any manufactured 
goods, jewelry, wares or merchandise." (Emphasis supplied)  



 

 

A reading of the above statute clearly indicates that if a person or corporation is 
engaged in a business of a permanent nature in this state, such person or corporation 
would be exempt from the provisions found in § 60-2-1 to § 60-2-24. Both domestic and 
foreign corporations which have qualified to do business in this state are required by 
statute to list their principal place of business in the state and designate the name of 
their agent therein, and in charge thereof, upon whom process against the corporation 
may be served. In view of this requirement that a permanent place of business be 
maintained within the state, it is the opinion of this office that domestic corporations as 
well as foreign corporations which are duly qualified to do business in New Mexico do 
not fall within the definition of an itinerant vendor and are thus exempt from the statutory 
provisions relating thereto.  

We are further prompted to this conclusion by an analysis of the intent of the legislature 
in enacting the itinerant vendor licensing provisions. A careful reading of the statutes 
pertaining thereto clearly reveals that they were enacted to protect the general public 
from fraud and deceit which might be practiced upon it by hawkers and peddlers 
traveling about the state selling their goods and wares. Clearly, domestic corporations in 
good standing in the state, and foreign corporations which have duly qualified to do 
business in the state are not such persons as the above provisions were intended to 
reach. In the event of a legal controversy arising out of a sale of merchandise by an 
agent of a corporation duly authorized to transact business in this state, said corporation 
would at all times be present within the state for service of process. The absence of this 
convenience to an aggrieved party in the case of an itinerant vendor conducting a 
temporary business in the state was certainly a consideration giving rise to the 
enactment of the provision in question. We, therefore, conclude that the provisions 
found in our general business corporation statutes afford the general public sufficient 
protection in this regard. It therefore follows that questions 1 and 2 must be answered in 
the negative.  

Turning now to the third question posed in your inquiry, § 60-2-5, N.M.S.A., 1953 
Compilation, sets out the duties of the Secretary of State in regard to the issuance of a 
state license to an itinerant vendor and provides as follows:  

"Upon the said certificates and oath provided for in the preceding section being filed in 
the office of the secretary of state with a written application under oath made by the 
applicant, stating the names and residence of the owners or parties in whose interest 
the said business of an 'itinerant vendor' is to be conducted, the payment to the 
secretary of state of the license of twenty-five dollars ($ 25.00), the secretary of state 
shall issue to the applicant a state license authorizing him to do business as an 'itinerant 
vendor' within the state of New Mexico for the term of one (1) year from the date of the 
issue of said state license, conditioned upon the licensee therein named, procuring 
business as an 'itinerant vendor' and complying with all the provisions of this article, and 
all laws of the state of New Mexico, which license shall be for not less than one (1) 
year."  



 

 

The above statute is clear and unambiguous and in our opinion does not impose any 
enforcement responsibility on the Secretary of State. It simply directs the Secretary of 
State to issue a state license upon the fulfillment by the applicant of certain 
requirements. It further provides that the validity of any state license issued under said 
section will be conditioned upon the licensee procuring a proper county license from 
such county in which he may do any business as an itinerant vendor, and upon 
compliance with all the provisions of § 60-2-1 to § 60-2-24, supra.  


