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QUESTION
QUESTIONS
1. Can permanent school funds be invested in F. H. A. mortgages?
2. Can permanent school funds be invested in G. I. mortgages?
CONCLUSIONS
1. Yes.
2. No.

OPINION

ANALYSIS

The answer to both questions calls for the proper construction of § 11-2-10, N.M.S.A,,
1953 Compilation, which provides:

"The state treasurer is hereby authorized, with the approval of those officers and boards
whose approval is required by law, to invest any part of the permanent school fund, or
of any other fund derived from lands granted to the state of New Mexico, by any Act of
Congress, in any bonds, notes or debentures of the United States of America, or in any
bonds or obligations the payment of the principal and interest of which is unconditionally
guaranteed by the United States of America. In making any such investment, the state
treasurer is authorized to purchase any bonds, notes, obligations or debentures at their
current market value, and any premium paid on any such purchases shall be refunded
from the interest subsequently accruing on such bonds, notes, obligations or
debentures during such period of time not exceeding three (3) years, as the state
treasurer may determine."

As is seen, payment must be unconditionally guaranteed. This, to our way of thinking, is
a most important factor.



Your first question was answered in the affirmative by Opinion of the Attorney General
No. 5788, issued July 27, 1953. We agree with the conclusion therein reached. A copy
of said opinion is attached for your convenience.

As will be observed from the said Opinion and quoted statute, mortgages or loans
whose payment is not entirely guaranteed by the United States of America would not
qualify. Yet our research discloses this infirmity in the case of G. I. mortgages. See for
example Title 38, U.S.C.A., § 694 (a), pocket supplement, and Title 38, U.S.C.A., 8
694A, pocket supplement, wherein are found restrictions and limitations relating to the
percentage or aggregate amount of the loan guaranteed. Obviously, such limitations do
not meet the statutory and constitutional requirements set out in Opinion No. 5788, and
we must give a negative answer to your second question.



