
 

 

Opinion No. 58-62  

March 26, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. George A. Kenyon, Executive Secretary, New Mexico Real Estate Board, 
Room 511, Simms Building, Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it permissible under the New Mexico Real Estate License Law for an individual to 
serve as the qualifying broker for a partnership, association, or corporation while at the 
same time the person is licensed as an individual broker?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is our understanding that there are certain individuals who are the qualified real estate 
brokers for a partnership, association or corporation and are so licensed while at the 
same time they are also licensed as individual brokers. For the purpose of this opinion, 
it is assumed that these individuals have secured a license for each category and have 
also secured the required bond in each instance.  

The New Mexico Supreme Court in State v. Spears, 57 N.M. 400 259 P.2d 356 (1953), 
in construing the New Mexico Real Estate Act held that the purpose of the Legislation is 
to regulate the business of real estate brokers and dealers by the exercise of the State's 
police powers because of the intimate connection of that business with the public 
welfare. Keeping this basic premise in mind, we turn to the Real Estate Act to determine 
the issue raised in the question above.  

Sec. 67-24-1, NMSA, 1953 Comp., states that it shall be unlawful for any person, co-
partnership, association or corporation to act as a real estate broker in this State without 
first obtaining a license pursuant to the provisions of the Real Estate Act. (Sec. 67-24-1 
to Sec. 67-24-18, NMSA, 1953 Comp.) Sec. 67-24-8, supra, relates in part that broker's 
license may be issued to a partnership, association or corporation provided that at least 
one member, officer or employee of the entity meets the requirements of the Act. In 
other words, any partnership, association or corporation may be issued a license after it 



 

 

has a qualified broker in its employment. Sec. 67-24-10, supra, states that every real 
estate broker shall maintain a place of business in the State and the license shall show 
the name and address of the licensee.  

Based upon the above sections, the Real Estate Board, we are told, have issued 
brokers' licenses to associations, partnerships and corporations when the said 
organizations have had a qualified broker in their employ. Pursuant to Attorney 
General's Opn. 57-288, a surety bond has been required for each individual associated 
with the entity who serves as a real estate broker. The question raised in the instant 
case is whether the qualifying broker may also be licensed as an individual broker and 
maintain his own separate real estate business. We believe he may do so if his 
separate business is licensed in accordance with the Act, and is secured by a bond as 
is required by the said Act. Certainly, the public is protected by the licensing act and by 
the bonding provisions when it deals with either business engaged in by selling or 
leasing real estate. Acts performed by people associated with either business pursuant 
to their respective licenses come under the purview of the Real Estate Board.  

By way of summary, we have found no provision of the Real Estate Act which prohibits 
a person from serving as a qualified broker for a partnership, association or corporation 
while at the same time being licensed as an individual broker. In the absence of such a 
provision and being satisfied that the public is adequately protected, we answer the 
question above in the affirmative.  


