
 

 

Opinion No. 58-47  

March 6, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. E. M. Barber, District Attorney, Seventh Judicial District, Truth or 
Consequences, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the cost of printing and issuing of county fair bonds be paid from revenues derived 
from the sale of the said bonds?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

On August 30, 1956, the Board of County Commissioners of Sierra County voted to 
hold a bond election on the issuance of $ 25,000.00 in bonds for the purpose of erecting 
buildings for a Sierra County Fair. On September 4, 1956, pursuant to Section 11-6-14, 
NMSA, 1953 Comp., the State Tax Commission, by C. L. Forsling, Chief Tax 
Commissioner, furnished Sierra County with all the necessary information concerning 
the issuance of bonds. In the Commission's notice to the County Commissioners of 
Sierra County, the seventh paragraph is as follows:  

"No commission, attorney's fees, examination fees, or any expenses other than 
advertising shall be paid for the sale of any bonds."  

The bonds were advertised for sale and on February 15, 1958, they were sold to the 
State of New Mexico at a rate of 3.20% interest  

Since the order from the State Tax Commission specifically prohibits any expenses 
other than advertising, the County Commissioners of Sierra County desire to know who 
is to pay for the cost of printing and issuing said bonds.  

We have found no statutory prohibition which specifically prohibits the payment of the 
cost of printing and issuing fair bonds. Secs. 45-21-1 to 45-21-3, NMSA, 1953 Comp., 
merely authorizes the issuance of the bonds upon a favorable vote of the electorate. No 



 

 

restriction is put upon the fund raised by the bond issue except that it be used for the 
purchase of land and construction of buildings and the equipping of the same. It is 
obvious to us that the cost of printing and issuance of the bonds must be paid in order 
to give effect to the act as provided by the Legislature. Certainly, printing and the 
issuance of bonds is a necessary and proper cost of any bond issue. If the necessary 
funds to print and issue the bonds cannot be obtained from the funds raised by the 
issue, such costs would have to be taken from the County's General Fund.  

By way of conclusion, we find no authority in Sec. 11-6-14, supra, or related statutes 
which authorize the State Tax Commission to limit proceeds of a fair bond sale to 
advertising purposes only. As we have indicated above, the printing and issuing of 
bonds is a necessary and proper cost of the bond issue. Accordingly, we are of the 
opinion that the cost of printing and issuing of county fair bonds may be paid from 
revenue derived from the sale of the fair bonds.  


