
 

 

Opinion No. 58-63  

March 26, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Dan Sosa, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a person register for a municipal election up until three days prior to said election 
and be eligible to vote in said election?  

2. Can a registered elector who changes his residence to another county within the 
State, accomplish registration for voting purposes by the filing and executing of an 
application for cancellation of his registration without applying for registration in the 
county to which he has removed, if he has, in good faith, asked the person registering 
him if anything additional needed to be done to accomplish his registration and was 
informed by the person registering him, a notary public, that he had fulfilled his 
obligation under the law?  

3. Can a qualified elector prior to five days preceding any election, change his 
registration from a precinct within a voting division in Alamogordo to a precinct within 
the municipality of Tularosa and be eligible to vote in the municipal election in Tularosa?  

4. With respect to Sec. 3-2-19, NMSA, 1953 Compilation, would a physical conveyance 
to the County Clerk of affidavits of registration, subsequent to 5:00 P.M. on the 30th day 
preceding any election, which conveyance was made to her at her home after she had 
closed her office but she filed on the subsequent date, enable the persons registering to 
vote in a Tularosa municipal election?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. No.  

4. No.  
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ANALYSIS  

The answer to your first question is found in a recent opinion of this office, No. 58-40, 
dated February 21, 1958, a copy of which is enclosed.  

Turning to your second inquiry, concerning the manner of changing one's registration 
from one county to another, the statutory provision specifically governing is compiled as 
Sec. 3-2-18 and provides the following:  

"A registered elector who changes his residence to another county within the state may, 
at any time within the period of registration, register in the county to which he has 
removed, provided that before so registering he shall appear before a registration 
officer in the county to which he has moved and make application for cancelation of his 
registration in the precinct or election district and county of former residence by 
executing and filing with the county clerk of the county to which removed an application 
in writing therefore. Said application shall be transmitted by the county clerk of such 
county to the county clerk of the county of former registration. Upon receipt of such 
application the county clerk of the county of former registration shall cancel the affidavits 
of registration of such person and file the same as provided herein for canceled 
affidavits of registration. Such affidavits shall be deemed canceled upon the execution 
and delivery of application therefor to the registration official of the county in which such 
elector seeks to register." (Emphasis ours).  

From the language underlined, it becomes apparent that the procedure for cancelation 
is made a condition precedent to registering, or more correctly stated, reregistering. 
This conclusion is supported in giving consideration to the following.  

By Sec. 3-2-6 (PS), a qualified elector may register in any county and precinct upon the 
"filling out and executing the affidavit of registration in triplicate . . . and filing the original 
and duplicate of same with the county clerk of the county in which such elector resides. 
. ." In the situation instantly considered, the procedure for making out the affidavit and 
filing the original would not be possible; no such affidavit would exist. Further, there is 
no provision permitting transferring of affidavits originally executed and filed in another 
county.  

Accordingly, it is our opinion that a new registration affidavit must be filed subsequent to 
executing an application for cancelation of a former affidavit. The fact that an otherwise 
qualified elector is incorrectly advised in the premises is unfortunate, but such error will 
no wise serve legally to establish a person's changed registration.  

Your third question calls for construction of Sec. 3-2-17 which provides:  

"Any elector who, prior to thirty (30) days preceding any election, changes his 
place of residence from one precinct to another within the county in which 
registered, may, at any time up to thirty (30) days before any election, make 
application for transfer of such registration before any registration officer in 



 

 

writing, directed to the county clerk of the county in which such elector is 
registered. The county clerk, upon receipt of such application shall remove the original 
affidavit of registration of such elector from such files and registration record, and place 
the same in the binder or registration record of the precinct or election district to which 
such elector requested to be transferred, with a notation on such affidavit of such 
transfer, and said county clerk shall thereupon file said application for transfer in a 
special binder for that purpose. Notation of such transfer shall likewise be made on the 
duplicate of such affidavit. Provided, that a transfer of registration may be made by the 
county clerk of any registrant in a voting division within, or partially within a municipality 
until five (5) days prior to any municipal election; but no transfer of registration shall be 
made within such voting divisions during the five (5) day period next preceding such a 
municipal election." (Emphasis ours)  

The first sentence, as underlined, specifically has reference to transfers of registration 
from one precinct to another within the same county. Such may be accomplished at any 
time "up to thirty days before any election". The language of the proviso, however, 
speaks of "a voting division within a municipality. . ." In view of the assumed fact that the 
transfer contemplated by your question is a change of precincts, and not merely voting 
divisions within a given municipality, it must be concluded that the thirty (30) day 
requirement prevails.  

Your fourth and final question, in our opinion, is answered by reference to the provisions 
of Sec. 3-2-19 (PS), as amended in 1955:  

"The county clerk shall receive affidavits of registration at all times except that he shall 
close registration at five (5) o'clock P.M. on the thirtieth day preceding any 
election at which the registration books are to be furnished to the judges of 
election and shall reopen such registration on the Monday following such 
election. During the period when registration is closed, the county clerk may receive 
affidavits of registration and other documents pertaining thereto but shall not file the 
same in the registration books until such time as registration is reopened at which time 
the triplicate affidavit of registration shall be mailed to the registrant at the address 
shown by his registration affidavit." (Emphasis ours)  

As expressly stated, receipt of registration affidavits will cease at five (5) o'clock P.M. on 
the thirtieth day preceding any election. (Opn. 58-40) supra. This doesn't mean 5:30 
P.M. on the twenty-ninth day. The 1955 amendment added the last sentence which 
spells out the procedure for handling affidavits received during the period in which 
registrations are closed.  

Accordingly, it is our opinion that affidavits received and filed as above indicated in 
question 4 is improper and further, that such procedure and acts are void and establish 
no right in the signers of said affidavits to vote in a municipal election to be held within 
thirty days.  


