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March 17, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Dan Sosa, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Second Floor Court 
House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can a person who was registered in 1951 as a Republican and who did not vote in 
succeeding elections, but who was not purged and subsequent thereto in 1956 merely 
re-registered as a Democrat without filing an application to change party affiliation but 
who had re-registered more than twelve months prior to the Governor's proclamation, 
run as a candidate on the Democratic ticket?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The factual situation in the question above raises two basic questions of law on the 
subject of election registration. The first question is whether failure to vote automatically 
revokes a voter's registration, and secondly, whether reregistering with another party 
serves to cancel an original registration in a given party without the necessity of 
applying for a change in party affiliation. We are of the opinion that both questions must 
be answered in the negative.  

Section 3-2-37, N.M.S.A., 1953 Compilation, appears to be determinative on the first 
question raised above. This section relates:  

"The registration of a voter shall be permanent for all purposes during the life of such 
person so registered unless and until the affidavit of registration is canceled for any of 
the causes specified in this act."  

In view of the foregoing section, it seems that a person's registration is permanent 
unless his registration is cancelled in accordance with the provisions of the Election 
Code. In the instant case, it, therefore, follows that a person who registered as a 



 

 

Republican in 1951 would continue to be so registered until that person takes an 
affirmative act to have his registration of party affiliation changed.  

As indicated above, the second question raised is whether reregistering with a different 
party serves to cancel an original registration without applying for a change in party 
affiliation in accordance with § 3-2-25, N.M.S.A., 1953 Compilation. Section 3-2-25 
clearly designates the method to be used in changing party affiliation. Apparently the 
Legislature felt that a party affiliation should be changed in a specific manner and by 
sworn affidavits in order to eliminate irregularities which could arise if that method was 
not followed. It is a basic tenet of law that the Legislature does not perform a useless 
act. If a person could change his party affiliation by merely reregistering in another 
party, such action would effectively negate the provisions of § 3-2-25. It is, therefore, 
our opinion that the only proper and legal way to change one's party affiliation is to do 
so in accordance with the provisions of § 3-2-25.  

By way of conclusion, we are of the opinion that the individual in the instant case is not 
a proper party to run as a candidate on the Democratic ticket under the factual situation 
presented for consideration.  


