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BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M. Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. A. F. Martinez, County Assessor, County Court House, P. O. Box 126, Santa 
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QUESTION  

QUESTION  

Two individuals and their wives own property as joint tenants, one of them is an ex-
soldier; the other is not. Is the ex-soldier entitled to the full $ 2,000.00 Veterans' 
Exemption or just $ 1,000.00?  

CONCLUSION  

In a true joint tenancy, the veteran, if qualified, and the share of the veteran's property is 
of the value of $ 2,000.00 or more, is entitled to the full $ 2,000.00 Veterans' Exemption.  

OPINION  

ANALYSIS  

Art. VIII, Sec. 5 of the New Mexico Constitution, provides, among other things, that the 
Legislature may exempt "from taxation, property, including the community or joint 
property of husband and wife, of every honorably discharged member of the Armed 
Forces of the United States who served in such Armed Forces during any period in 
which they were or are engaged in armed conflict under orders of the President of the 
United States, . . . in the sum of $ 2,000.00".  

Nothing appears in this constitutional provision or in the several pertinent legislative 
enactments which followed, limiting the ownership or ownership status of property 
covered by the exemption. In other words, the exemption is not on the property but is 
personal to the individuals qualifying.  

Further supporting this view, Sec. 72-1-15, in part, states "any soldier who shall be the 
owner of more than $ 2,000.00 of property subject to taxation in the state, shall be 
entitled to designate the property in his tax return which shall be exempt under this Act". 
The section goes on further to indicate the procedure if the veteran owns property 
situated in more than one county, et cetera.  



 

 

Further supported to the view that the tax exemption is personal to the veteran is 
obtained by reference to Dillard v. New Mexico State Tax Commission, 53 N.M. 12, 
in which it is held that property owned by one not qualified for the tax exemption on 
January 1, which is tax day in New Mexico, is not entitled to the Veterans' Exemption for 
the year even though purchased thereafter by a veteran.  

While the question, as stated, indicates an undivided interest in the property belonging 
to the veteran, by which we mean that no particular square inch, piece of stone, or plank 
of wood can be determined to belong to the qualified veteran, so long as his interest 
constitutes a value in excess of $ 2,000.00, we see no reason why the veteran cannot 
designate this amount of his particular interest under his tax exemption privilege.  


