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QUESTION  

QUESTION  

Does a consolidated school district have the legal right to call and reissue a bond which 
is presently in the name of a former school district consolidated into the present 
consolidated district?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In our opinion, your question is answered by the provisions of the second paragraph of 
Sec. 73-20-4, N.M.S.A., 1953 Comp., 1957 Supp., which reads:  

"Whenever any school district consolidated hereunder shall have outstanding 
and unpaid any bonds or certificates of indebtedness, such district shall retain its 
identity for the purpose of debt service until such time as such bonds or 
certificates are paid in full. No district consolidated under the provisions of this act 
(73-20-1 to 73-20-4) shall be or become responsible for the debt service of any other 
district included in such consolidation." (Emphasis ours).  

It is the first sentence which appears to be dispositive. Under its terms, the former 
district retains its status as a legal entity, for a limited purpose, however, i.e., 
discharging its bonds or certificates of indebtedness. Thus, inferentially at least, the new 
consolidated district could not legally do this, by refunding or otherwise, for if it could, 
there would be no reason for the former district to continue in its limited role.  

While beyond the scope of the inquiry, we doubt that the former district could engage in 
refunding either. Otherwise, it could theoretically perpetuate itself, albeit for a limited 
purpose, for a period of time beyond the final maturity date of outstanding bonds or 



 

 

certificates of indebtedness. Such would, in our opinion, do violence to the first 
sentence quoted above.  


