
 

 

Opinion No. 58-93  

May 2, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. A. L. Porter, Secretary-Director, N.M. Oil Conservation Commission, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

The Oil and Gas Commission has been billed in the amount of $ 468.00, said amount 
allegedly due for expenses incurred in painting and cleaning floors of a building which 
the Commission leased. Is the Commission obligated to pay such expenses?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

On March 17, 1958, the New Mexico Oil Conservation Commission was billed in the 
amount of $ 468.00 for expenses incurred in painting the inside of a building and 
cleaning floors of a building occupied by the Commission on a lease basis. We have 
been informed by the said Commission that the building during the time that they were 
the tenant received only normal wear and tear. Based on the foregoing assumption, our 
answer is in the negative. A tenant holding under such a tenancy is obligated to treat 
the premises in such a manner that the estate may revert to the landlord undeteriorated 
by any wilful or negligent act. Mitchell v. Thomas, 91 Mont. 370, 8 P. 2d 639 (1932). A 
tenant is bound to make only tenantable repairs; he is not liable for the ordinary wear 
and tear to the premises which is incident to the reasonable use and occupation of the 
property, 4 Thompson, Real Property, § 1611.  

The bill in the amount of $ 468.00, which allegedly constituted expenses incurred in 
cleaning the floors and painting the inside of the premises occupied by the Oil 
Conservation Commission, certainly appears to be a bill for repairs necessitated solely 
by reason of ordinary wear and tear and the passage of time.  

We feel that not only does the Oil Conservation Commission have no legal liability in 
respect to the bill submitted, but that payment of the bill might be contrary to the 
provisions of Article IX, § 14, of the New Mexico Constitution.  



 

 

Lastly, if it can be maintained that the damage claimed is a result of wilful or negligent 
action, we wish to point out that the State cannot be sued in tort without its consent. 
Vigil v. Penitentiary, 52 N.M. 224, 195 P. 2d 1014; Eyring v. Board of Regents of 
New Mexico Normal University at Las Vegas, 59 N.M. 3, 277 P.2d 550.  


