
 

 

Opinion No. 58-94  

May 5, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Manuel A. Armijo, Director, New Mexico Veterans' Service Commission, P. O. Box 
1723, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Your opinion is respectfully requested as to whether or not a claimant is entitled to New 
Mexico State Veterans Tax Exemption Benefits by reason of his participation in the 
"Students Army Training Corps" during World War I.  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Article VIII, Section 5, New Mexico Constitution, provides in part that:  

"The legislature may exempt from taxation property of each head of the family to the 
amount of two hundred dollars ($ 200) and the property, including the community or 
joint property of husband and wife, of every honorably discharged member of the armed 
forces of the United States who served in such armed forces during any period in which 
they were or are engaged in armed conflict under orders of the President of the United 
States, and the widow of every such honorably discharged member of the armed forces 
of the United States, in the sum of two thousand dollars ($ 2,000). . . ."  

and by Section 72-1-11, p.s., the veteran eligible for the considered exemption is 
defined as follows:  

"'Soldier' shall include every honorably discharged member, of either sex, of the armed 
forces, who served in the armed forces of the United States for ninety (90) days at any 
time during any period in which the military forces are engaged in armed conflict under 
orders of the president of the United States and shall include persons of either sex as 
such honorably discharged members of the armed forces."  



 

 

In view of the foregoing, it now becomes necessary to determine the service status of a 
person who was a trainee in the "Student Army Training Corps."  

Chapter 157, Title II, § 202, 43 Stat. 122, approved May 19, 1924, in designating 
persons to whom service credit will not be given, specifies:  

"(c) Any civilian officer or employee of any branch of the military or naval forces, 
contract surgeon, cadet, of the United States Military Academy, midshipman, cadet or 
cadet engineer of the Coast Guard, member of the Reserve Officers' Training Corps, 
member of the Students' Army Training Corps (except an enlisted man detailed thereto), 
. . ."  

Further, there is evidence from the letter accompanying your request that there was 
actually no enlistment on the part of the individual filing for an exemption, until after his 
"student" training had ended. Also, the dates of service reflected by the referred to 
discharge, do not indicate service during the period served in the "Students' Army 
Training Corps."  

Accordingly, it is our opinion that participation in training in the aforesaid Corps does not 
qualify a person for the tax exemption considered.  


