
 

 

Opinion No. 58-95  

May 6, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Joel B. Burr, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable R. C. Morgan, New Mexico State Senator, Portales, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. Is a permit required of a farmer to have mechanical repairs made on his irrigation 
well?  

2. May a farmer obtain a temporary permit from the State Engineer in the case of an 
emergency for the change of the location of a well not to exceed one year and certain 
other provisions without having the delay of advertising for a permit under Section 75-
11-7, N.M.S.A., 1953 Comp.?  

3. Is a farmer who applies for a permit to permanently change location of a well required 
to have the land that is irrigated surveyed?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See Opinion.  

3. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your first question does not distinguish between shallow wells and artesian wells and, 
therefore, we have assumed that you are referring to shallow wells, since Section 75-
12-4, N.M.S.A., 1953 Comp., makes it clear that a permit would be required to have 
mechanical repairs made on an artesian well. The relevant language in the above cited 
statute reads as follows:  

"The owner of the lands upon which any artesian well is situated or is to be drilled or his 
or its agent or attorney shall make application to the state engineer for permit to 
drill, repair, plug or abandon an artesian well, setting forth the plan of operations to be 
performed, which shall conform with the provisions of this act and the rules and 



 

 

regulations promulgated pursuant thereto, and said application shall be approved by the 
state engineer before work thereon can proceed." (Emphasis ours)  

Although there exists no similar provision in the underground water law of this state in 
regard to repairs of shallow wells, the State Engineer pursuant to his rule-making power 
conferred by Sec. 75-11-11, N.M.S.A., 1953 Comp., has promulgated Rule V (D) in 
regard thereto which may be found in the Manual of Rules and Regulations Governing 
Underground Waters issued by the office of the State Engineer. This rule provides in 
part as follows:  

"Application to repair any well, shallow or artesian, shall describe adequately the repairs 
proposed by the applicant and shall be accompanied by the proper filing fee. If the 
application is in good order and the State Engineer finds that the well may be 
adequately repaired by the procedure proposed, he shall approve the application and 
set a time within which the work shall be completed."  

In our opinion, the language quoted above would require that application be made to the 
State Engineer for a permit to make any repair whatsoever on a shallow well. This 
should not be taken to mean, however, that a permit would be required for the repair of 
an irrigation pump situated on a shallow well.  

Although there exists no specific statutory authority which would require that a permit be 
obtained from the State Engineer before commencing repairs on a shallow well, it is our 
opinion that the State Engineer was acting within the scope of power conferred upon 
him by Sec. 75-11-11, supra, in promulgating the above quoted rule inasmuch as it is 
possible that faulty repairs to a well might result in damage to the underground reservoir 
or impair vested rights of others.  

Turning to your second question, Sec. 75-11-7 becomes material and provides as 
follows:  

"The owner of a water right may change the location of his well or change the use of the 
water, but only upon application to the state engineer and upon showing that such 
change or changes will not impair existing rights and to be granted only after such 
advertisement and hearing as are prescribed in the case of original applications.  

When the owner of a water right makes application or applications for a temporary 
change of not to exceed one (1) year for not more than three (3) acre-feet of water to a 
different location, or to a different use, or both, the state engineer shall make an 
investigation, and, if such change does not permanently impair any vested rights of 
others, he shall make an order authorizing the change. If he shall find that the change 
sought might impair such rights, he shall order advertisement and hearing as in other 
cases."  

The second paragraph in the above quoted section gives the State Engineer the power 
to grant temporary permits not to exceed one year for change of well locations in cases 



 

 

of emergency without advertising if in his opinion such change will not permanently 
impair any vested rights of others. However, it should be noted that the temporary 
permit to change the location of a well is limited to the use of three acre-feet of water. 
The usual duty of water is three acre-feet of water per acre per annum and thus it is 
obvious that this section would be of little benefit, if any, to farmers who have a 
breakdown or cave-in during the growing season.  

We are informed that the State Engineer has in the past granted emergency 
authorization for the drilling of a well to prevent the loss of a crop during the growing 
season on the theory that it was the legislative intent in enacting the Underground 
Water Act to delegate sufficient authority to the State Engineer to issue emergency 
authorizations. However, this assumed power by the State Engineer was attacked in the 
case of In The Matter of the Application of M. T. Brown and C. V. Hoke, Protested 
by Chester E. Barnett, Roosevelt County, Cause No. 6379, in which the Hon. E. T. 
Hensley, Jr., District Judge, held as a matter of law that it was unlawful to change the 
location of a well except as provided in Sec. 75-11-7, supra. This decision has been 
appealed by the State Engineer of New Mexico and by the applicants in that case. This 
office as legal counsel for the State Engineer will maintain the State Engineer's position 
in this matter before the Supreme Court. In the event the Supreme Court sustains the 
position of the State Engineer in this matter, then the procedure of granting emergency 
authorization will afford a farmer the relief contemplated in your inquiry. But should the 
State Engineer receive an unfavorable opinion from the Supreme Court on this 
question, then it is our opinion that legislation will be required to provide a speedy relief 
for farmers who suffer a breakdown or cave-in during the growing season and need a 
new well immediately in order to prevent loss of a crop.  

In answer to your final question, Sec. 75-11-3, N.M.S.A., 1953 Comp., sets out the 
procedure to be followed in applying for the use of underground water and provides in 
part as follows:  

"Any person, firm or corporation desiring to appropriate for irrigation or industrial uses 
any of the waters described in this act (75-11-1 to 75-11-10) shall make application to 
the state engineer in a form to be prescribed by him in which said applicant shall 
designate the particular underground stream, channel, artesian basin, reservoir or lake 
from which water is proposed to be appropriated, the beneficial use to which it is 
proposed to apply such water, the location of the proposed well, the name of the owner 
of the land on which such well will be located, the amount of water applied for, the use 
for which it is desired and if the proposed use is irrigation, the description of the 
land to be irrigated and the name of the owner thereof." (Emphasis ours).  

It has always been assumed by the State Engineer and is the opinion of this office that 
the description of land contemplated by the above quoted section is a legal description 
and thus a survey would be necessary  

However, we assume from your question that you are merely referring to a change of 
location of a well and not referring to a change of location of a well and place of use of 



 

 

water. In the former case, where the well location is merely changed and there is no 
change in the irrigated land, no survey or proof of application to beneficial use is 
required. (See Rule IV (D) Manual of Rules and Regulations Governing 
Underground Waters).  


