
 

 

Opinion No. 59-119  

August 26, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays Executive Secretary Public Employees Retirement Association P. 
O. Box 2237 Santa Fe, New Mexico  

{*185} Receipt is acknowledged of your recent request for an opinion on the following 
question:  

Can a retired member of the Public Employees Association who was granted an annuity 
effective March 20, 1957, of $ 66.13 per month reduce his annuity by $ 1.00 per month 
by contributing or giving said $ 1.00 per month as a gift to the Public Employees 
Retirement Association?  

It is our opinion that an individual annuitant cannot, by any action on his part, effect a 
reduction in the amount of his annuity.  

His annuity is fixed by the Retirement Board and it is immaterial whether or not he offers 
to give or does in fact give a portion of his annuity to the association as a gift. Such a 
gift would not alter his annuity payment as such. The only authority which we find for the 
increase or decrease in the amount of retirement annuities payable is under Section 5-
5-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, subsection 5. This section provides the authority to 
increase or decrease the amount of retirement annuities by a majority vote of an annual 
or special meeting of the Association. We interpret this section to mean that the 
decrease or increase would be based on a class adjustment and not on a particular 
individual's annuity.  

If the annuitant desires to make a gift of a portion of his retirement annuity, the Public 
Employees Retirement Association of New Mexico has authority to accept such a gift. 
Section 5-5-23, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"The retirement board is hereby authorized and empowered to receive donations, gifts 
and bequests and credit same to income fund."  

This section of the statute quoted above needs no further interpretation.  

By Hilario Rubio  

Assistant Attorney General  


