
 

 

Opinion No. 59-120  

August 26, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Executive Secretary Public Employees' Retirement Association 
P. O. Box 2237 Santa Fe, New Mexico  

{*185} This is in response to your recent request for an opinion on the following 
questions:  

1. Can a person who was employed by the County School Superintendent of San 
Miguel County from July 1, 1953 to December 31, 1958, make her back payments at 
this time and claim credit for services under the employees' retirement system?  

2. Would not all members of the County School Superintendent's office in San Miguel, 
who are not members of the Educational Retirement system, be required to join the 
association since the county is affiliated?  

{*186} The answers to your questions are:  

1. Yes.  

2. Yes.  

The facts on which you predicate your question are that the County of San Miguel was 
at all material times an affiliated public employer and that during the period from July 1, 
1953 to July 1, 1957, the employee was automatically a member of the Teachers' 
Retirement Act, and that after July 1, 1957, to the end of her employment on December 
31, 1958, and under the new act (Educational Retirement Act), she elected to stay 
under the Educational Act. You have also stated that at no time did this employee 
affirmatively exempt herself from the operation of the Public Employees' Retirement Act.  

Under the 1953 Educational Retirement Act, Section 73-12-16, Subsection "C", it is 
stated as follows:  

"(c) Employees covered by this act are hereby exempted from the provisions of all other 
state retirement acts."  

This provision was interpreted in State v. Mechem, 58 N.M. 495 to mean that the 
employee who was employed in a school system of an affiliated county, had the 
privilege to claim immunity from the obligations and benefits accorded to or required of 
employees under the Public Retirement Act, and it was not the intention of the 
legislature to exclude from such obligations and benefits, those employees who might 
elect to be covered thereunder in addition to the coverage under the Teachers' 



 

 

Retirement Act. The ruling therefore is that the language quoted from Section 13-12-16 
N.M.S.A., 1953 Comp., does not exempt the employee from all other retirement plans 
but gives him the right to participate in both.  

Since the Public Employees' Retirement Act in effect in 1953 required an affirmative act 
on the part of an employee in order to "exempt" himself, and since the person in 
question has not done so, she has been, in my opinion, a member of the Public 
Employees' Retirement Association for the period of July 1, 1953 to July 1, 1957. 
Deductions should have been made from her salary and the County of San Miguel 
should have been contributing the matching funds. It is not necessary, in order to claim 
credit for this service, to pay more than her contribution which should have been 
deducted from her salary according to the 1953 Act.  

Chapter 197, Laws of 1957, altered her position in this manner: Dual membership in the 
Educational Retirement Act and the Public Employees' Retirement Association was no 
longer possible by virtue of Section 20, which reads in part as follows:  

"In the event election of exemption is not filed as herein provided, all such persons shall 
continue to be members under the Educational Retirement Act and the state of New 
Mexico shall no longer be responsible directly or indirectly for the payment of 
contributions or other payment on behalf or, [of] or benefits to such persons, 
except as provided in the Educational Retirement Act." (Emphasis Supplied).  

By accepting the Educational Retirement Act, the employees affirmatively exempted 
themselves from the Public Employees' Retirement Association. Since Section 5-5-6, 
N.M.S.A., 1953 Comp. PS allows an "exempt" employee to make back contributions 
during a period of time when they had exempted themselves, or were exempt from the 
operation of the Act, she would be permitted to pay her back contributions from July 1, 
1957 to December 31, 1958, plus interest as provided in the above section and, if the 
County does not wish to pay matching contributions, she would be required to {*187} 
pay this amount also in order to get service credit for that period of time.  

Your second question is answered in the affirmative. Those employees who were hired 
by the County School system after passage of Chapter 197, Laws of 1957, and who did 
not hold Teachers' or Administrators' Certificates issued by the State Board of 
Education, could not be members of the Educational Retirement Act. The County was 
affiliated at that time and they would become, by operation of the law, a member of the 
Public Employees' Retirement system. Another classification who would have become a 
member of the Public Employees' Retirement Association at that time would be the 
"provisional member" under Section 2, Subsection "C" of Chapter 197, Laws of 1957, 
who did not elect to be covered under the Educational Retirement Act. Consequently, 
deductions should be paid by the County from July 1, 1957 to date. It is to be noted that 
Section 73-12-35, N.M.S.A., 1953 Comp. PS, Subsection "B" adds to this list of regular 
members in the Educational Retirement Act, the classification of public school nurses as 
being eligible under the Educational Retirement Act.  



 

 

By: B. J. BAGGETT,  

Assistant Attorney General  


