
 

 

Opinion No. 59-137  

September 10, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. William W. Osborn State Senator, Chaves County Roswell, New Mexico Mr. 
Patrick F. Hanagan District Attorney Fifth Judicial District Roswell, New Mexico  

{*209} This is in reply to your recent inquiries regarding the applicability of Chapter 159, 
§ 1, Laws 1957, to the issuance and transfer of liquor licenses. Since your separate 
inquiries involve the same general matters, we shall answer each of them in this 
opinion.  

Mr. Osborn has asked whether Chapter 159, § 1, Laws 1957, (reenacted, as pertains to 
this question, by Chapter 287, § 1, Laws 1959) invalidates our Opinion No. 5396, dated 
August 7, 1951, insofar as said opinion relates to the issuance or transfer of a liquor 
license by the Chief of the Liquor Control Division within a five mile zone surrounding 
incorporated municipalities.  

Mr. Hanagan has asked whether an existing license may be transferred from a location 
outside a five mile zone surrounding Roswell to a location within such five mile zone.  

The answer to Mr. Osborn's inquiry is that since the 1957 Legislature amended Chapter 
30, § 1, Laws 1951, Opinion No. 5396 is no longer controlling insofar as it relates to 
your question.  

The answer to Mr. Hanagan's inquiry is that a liquor license cannot be transferred from 
a location outside the five mile zone to a location within such five mile zone.  

Chapter 30, § 1, Laws 1951, compiled in § 46-5-24, N.M.S.A., 1953 Compilation, read 
as follows:  

"46-5-24. Limitation on number of licenses that can be issued. -- The maximum number 
of licenses to be issued under the provisions of chapter 61, New Mexico Statutes 1941, 
Annotated, as amended, shall be as follows:  

(a) In incorporated municipalities, not more than one (1) dispensers or one (1) retailers 
or one (1) club license for each fifteen hundred (1500) or major fraction thereof 
population in such municipality.  

(b) In unincorporated areas, not more than one (1) dispenser's or one (1) retailer's or 
one (1) club license for each fifteen hundred (1500) or major fraction thereof population 
in any county excluding the population of incorporated municipalities within the county. 
Provided further no new or additional license shall be issued in unincorporated areas or 
transfers approved for locations or premises situated {*210} within five (5) miles of the 



 

 

corporate limits of any municipality. Excepting that in rural areas, new or additional 
licenses may be issued regardless of population if the proposed location or premises 
are not within ten (10) miles of any existing licensed premises."  

Opinion No. 5396, interpreting this section, ruled that the Chief of the Liquor Control 
Division, Bureau of Revenue, while having broad discretionary powers to approve the 
issuance or transfer of licenses, could not approve a transfer of a license into or within 
the five mile strip surrounding incorporated municipalities. This conclusion was based 
on the language of the proviso in subsection (b) cited above.  

Parenthetically, the powers of the Chief of the Liquor Control Division over the issuance 
and transfer of licenses are subject to the veto power of governing bodies of 
municipalities or counties over such issuance and transfer as spelled out in § 46-4-8, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).  

The 1957 amendment added to the proviso in the 1951 Act the following language:  

"(b) . . . except that transfer of a license already within the five (5) mile zone may be 
made:  

(1) to another location within the zone; and  

(2) from a municipality to a location within the zone."  

In our opinion, this added language extended the discretionary powers of the Chief of 
the Liquor Control Division to approve transfers (subject to § 46-4-8) of the kind spelled 
out in (b) (1) and (2) above. Therefore, applying the well known maxim of statutory 
construction of expressio unius exclusio alterious, all license transfers into or within 
the five mile zone not made subject to approval by (b)(1) and (2) cannot be approved. In 
effect, this means that a transfer from a location outside the five mile zone to a location 
within such zone is prohibited, since the Chief of the Liquor Control Division has no 
power to approve such a transfer. Opinion No. 5396 is modified insofar as it holds that 
no transfers into or within the five mile zone may be approved.  

Parenthetically, it is our opinion that a license may be transferred from the five mile 
zone to a municipality or a rural area. The statutory language "for locations or premises 
situated within five (5) miles of the corporate limits of any municipality", in our opinion, 
refers to the location to which the transfer is to be made and not from which it is to be 
made. The statutory proviso is, therefore, a prohibition against certain transfers into the 
five mile zone and not out of such zone. In regard to the transfer of a license from the 
five mile zone to a municipality, we have so ruled in Opinion No. 58-137, dated June 24, 
1958. We now extend our opinion to allow a transfer from the five mile zone to the rural 
area.  

Both of you gentlemen have referred to the dictum in Opinion No. 5396 to the effect that 
the 1951 Act created a classification so unreasonable as to raise serious doubts as to 



 

 

constitutionality. The 1957 amendment, while changing the prohibitions as to kinds of 
licenses which may be transferred, retains the basic classifications of zones in which 
liquor licenses may be issued or transferred. While the 1951 Act may have been 
unconstitutional, we are of the opinion that § 46-5-24 as now constituted is clearly 
constitutional. The police power of the State to regulate and/or prohibit the possession, 
sale and dispensing of alcoholic beverages has been upheld against constitutional 
attack so many times that it is unnecessary to cite authority so holding. See Yarbrough 
v. Montoya, 54 N.M. 91, 214 P. 2d 769 (1950), which ruled that there is no inherent 
privilege attending the license to deal in and sell alcoholic {*211} beverages and, 
accordingly, the business thereof may be entirely prohibited or regulated so as to limit 
"its evil propensities" to the utmost degree. It is our opinion that the Act, as now 
compiled in § 46-5-24, supra, clearly will stand up under an attack that it is 
unconstitutional.  

By Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


