
 

 

Opinion No. 59-131  

August 28, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Philip R. Ashby  

TO: Mr. F. A. Brookshier Superintendent New Mexico Boys' School Springer, New 
Mexico  

{*201} This is in response to former Superintendent Gardner's recent inquiry in which he 
requested our opinion regarding the following questions:  

1. May you refuse to accept boys into the School beyond the number allowed by the 
State Department of Public Health in their license to you? The license presently calls for 
a capacity of 200 boys.  

2. Under the present law, may boys be released from the Boys' School without the 
express, written consent of the committing court? May they be paroled without such 
consent? May they be placed outside the School under the supervision of the School 
without such consent?  

3. Is there any other possible way that you may exercise a control over the School and 
stay within the limits of the physical plant and available funds?  

We answer the questions as follows:  

1. You cannot refuse to accept boys into the School if they are properly committed there 
by a court of competent jurisdiction even though the total number of boys exceeds the 
number allowed by the license issued by the Health Department.  

2. You cannot release or parole boys from the School even if you maintain supervision 
over them without the express, written consent of the committing court.  

3. The answer to this question will be explained later.  

Section 42-4-1, N.M.S.A., 1953 Comp., provides that the New Mexico Industrial School 
for Boys (now known as the New Mexico Boys' School) shall be used for the detention, 
reformation and instruction of boys under 18 years of age who may be convicted of any 
offense less than murder or manslaughter or who may be adjudged as juvenile 
delinquents.  

The sole jurisdiction over juveniles in the State of New Mexico has been vested in the 
juvenile court by virtue of Section 13-8-26. Such court may commit a juvenile boy to the 
School for the commission of any offense including a felony or may make such 
commitment pursuant to Section 13-8-53 of boys adjudged juvenile delinquents as 
provided by Sections 13-8-9 {*202} through 13-8-73. The statutes further provide that 



 

 

the juvenile court may certify a criminal case from the juvenile court to any court having 
trial jurisdiction and although the statutes do not so specify it is our opinion that the trial 
court may commit the boy upon conviction to the School. Therefore, you are required to 
accept boys properly committed to the School, there being no provision in the statutes 
authorizing a refusal to accept such boys.  

We realize that you have been granted a license by the New Mexico Department of 
Public Health pursuant to Section 12-1-3 (12), such license authorizing facilities for 200 
boys. It is clear from the statute that the Department of Public Health has the power to 
prescribe reasonable rules and regulations relating to the setting and maintenance of 
standards relating to health, safety and humane treatment in public institutions. 
However, we are of the opinion that this power vested in the Department of Public 
Health cannot be so exercised as to limit the number of boys in the School when such 
boys have been properly committed by the juvenile court or other court after certification 
of a criminal case from the juvenile court. Any other result would be absurd, for once the 
court has determined that a boy must be committed to your institution, a refusal on your 
part to accept him would, in effect, abrogate the power of the court to make the 
commitment. To carry this reasoning even further, suppose that all other penal 
institutions of the State refuse to accept the boy for the same reasons, i.e., they also 
had reached their capacity as prescribed by Department of Public Health license, the 
boy simply could not be committed anywhere. In our opinion, the law was not intended 
to reach such a result, absent any statutory provision specifically allowing you to refuse 
to accept a boy even if committed.  

In answer to your second question, it is our opinion that there is no authority for you to 
release a boy from the School unless he has completed his sentence, if committed upon 
conviction of a felony or other criminal offense, or until he is 21, if committed after 
having been adjudged a juvenile delinquent, without the consent of the committing 
court. Section 13-8-62 provides that a parole from the Boys' School by the Board of 
Trustees must be approved by the committing court after it is notified by the Board as to 
the proposed terms of the parole. Said section further states that a release from the 
School may be made only after the committing court has received a recommendation 
from the Board as to the advisability of such a release. This latter provision does not 
specifically state that the court must approve such recommendation in order for the 
release to become effective but in our opinion such approval is necessary because of 
the inherent jurisdiction retained by the court over the boy until he is 21, or until he has 
completed his sentence. As stated before, such jurisdiction is retained pursuant to 
Section 13-8-26. We might add that Section 13-8-62 provides that boys may be 
transferred from the New Mexico State Penitentiary to the Boys' School upon report 
from the warden of said penitentiary and order of the committing court. On the other 
hand, Sections 42-4-7 and 42-4-8 authorize a transfer of boys from the School to the 
proper authorities of reform or industrial schools in other states pursuant to contracts 
with such states providing for the imprisonment and care of such boys. Under Section 
42-4-9, the committing court must be notified of such transfer.  



 

 

In answer to your specific question as to whether boys may be placed outside the 
School under the School's supervision without the court's consent, it is our opinion that 
this, in effect, amounts to a parole and cannot be done without the express, written 
consent of the court.  

Mr. Gardner in his third question asked whether there is any other control that may be 
exercised {*203} by the School and still stay within the limits of the physical plant and 
available funds. We cannot give any specific answer to this question, as its ramifications 
are too broad for any specific reply. You have, of course, inherent authority to carry out 
the policies of the Board of Trustees as to the internal management of the School. See 
Section 42-4-2.2. In addition to this, you are undoubtedly aware that both the 1957 and 
1959 Session Laws authorize certain bond financing for construction of facilities at the 
School. Also, you may, if a true emergency exists, obtain further operating revenues 
from the emergency funds under control of the Board of Finance. However, we stress 
that these funds are strictly for emergency purposes and requests for their use must be 
completely justified.  

Assistant Attorney General  


