
 

 

Opinion No. 59-164  

October 14, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. T. T. Sanders, Jr. Attorney at Law P. O. Box 939 Roswell, New Mexico  

{*255} This is in response to your recent request, as attorney for the New Mexico 
Military Institute, for our opinion in regard to the following questions:  

1. Is the bond of Colonel C. J. Rohr, Adjutant of the New Mexico Military Institute, 
sufficient to comply with the provisions of Chapter 248, Section 16, Laws of 1957, now 
compiled, as amended, in § 4 - 4 - 2.16, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)?  

2. Does the language of § 4-4-2.16, to-wit, "The Official or governing authority of the 
state agency or local public body shall be chargeable upon his official bond for the 
chattels and equipment as shown in the inventory together with all additions made 
thereto since the prior inventory", refer to the Board of Regents of the New Mexico 
Military Institute and similar institutions or does it refer to the particular individuals in 
charge of the inventories?  

3. Is there any fixed amount of the bond referred to in § 4-4-2.16 and if not, who has the 
authority to fix the amount of the bond?  

4. Should all official Fidelity bonds written after the effective date of Chapter 248, 
Section 16, Laws of 1957, include an express provision that such bond covers chattels 
and equipment as shown on inventories or does such statute by implication include 
such coverage?  

Our answers to your questions are as follows:  

1 and 2. The language of § 4-4-2.16 does not refer to Colonel Rohr's official bond, but 
refers to the statutory bond required of the Secretary and Treasurer of the New Mexico 
Military Institute. However, see our opinion for an analysis of these questions.  

3. Insofar as this question concerns the New Mexico Military Institute, § 73-28-2 sets the 
minimum amount of the bond and such bond must be approved by the Board of 
Regents.  

4. All official bonds written after the effective date of Chapter 248, Section 16, Laws of 
1957, now codified as part of Section 4-4-2.16, must contain an express provision 
meeting the requirements of the statute.  

We shall answer your questions 1 and 2 together. Section 4-4-2.16 provides, in 
essence, that the governing authority of all state agencies and local public bodies shall 



 

 

conduct a physical inventory of movable chattels and equipment costing $ 10.00 or 
more under their control and, after certification of the inventory, satisfy the State Auditor, 
his employee or independent auditor of its correctness. The New Mexico Military 
Institute is clearly a state agency as defined by § 4-4-2.1. Section 4-4-2.16 further 
provides that the official or governing body shall be chargeable on his official bond for 
the chattels or equipment as shown on the inventory. In our opinion, the bond {*256} 
referred to in this section is the bond required by statute of officials of state agencies to 
cover the performance of their official duties. In the case of the New Mexico Military 
Institute, this bond is required by § 73-28-2, which, in essence, requires that the 
Secretary and Treasurer of the Board of Regents shall execute a good and sufficient 
bond to the State of New Mexico with some solvent surety company doing business in 
the state in a sum to be set by the Board of Regents of not less than $ 20,000, which 
bond shall be approved by the Board of Regents and kept on file as they direct.  

We do not have a copy of this bond before us; however, you have orally informed us 
that such bond contains the same condition as the bond covering Colonel Rohr's 
performance. We have examined Colonel Rohr's bond and are of the opinion that the 
condition contained therein is sufficient to meet the requirements of the Act. This 
condition reads as follows:  

"NOW, THEREFORE, if the above bounden, shall from the 1st day of September, 1946, 
well and faithfully perform all his duties as such, during his term of office and until his 
successor is elected or appointed, and qualified, and shall exercise all possible 
diligence and care in the collection of all monies which it is his duty by law to collect and 
shall render true accounts of his office and his doings therein as required by law and 
pay over all monies that may come into his hands by virtue of his said office, to the 
officers and persons authorized by law to receive the same and carefully keep and 
preserve all books and papers and other property appertaining to his office and deliver 
same to his successor in office when duly qualified, then this obligation to be void, 
otherwise to remain in full force and effect, provided, however, that the Surety shall 
have the right to terminate its suretyship under this obligation by serving notice of its 
election to do so upon the officer or officers whose duty it is to approve this bond, thirty 
days prior to the date of such termination of suretyship, and thereafter the said Surety 
shall be discharged from any liability hereunder for any default of the principal occurring 
after such termination of liability."  

Although this condition does not specifically mention inventories it does provide that the 
official concerned shall keep and preserve all property appertaining to his office. Such 
bond was prepared on a printed form of the surety company, and the general rule is that 
a fidelity bond is to be construed against the party who drafted it. Wilhoit, Director of 
Banking, et al v. Furnish et al., 295 Ky. 356, 174 S. W. 2d 515 (1943). Further, the 
courts have generally held that a fidelity bond of a public officer is to be construed to 
preserve the public funds. Holland, Governor v. American Surety Company of New 
York, 149 Fla. 285, 6 So. 2d 280 (1942). Therefore, assuming that the bond of the 
Secretary and Treasurer contains the same condition as that covering Col. Rohr, such 
bond is sufficient.  



 

 

We might point out, however, that while in our opinion, the bond is sufficient to comply 
with the statutory requirements, the question is not free from doubt. Therefore, we 
suggest that an abundance of caution would require additional language in the bond 
condition to the effect that it includes inventories under the provisions of Section 4-4-
2.6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)  

Colonel Rohr's bond is not such a bond as contemplated by the statute. As you have 
stated, Colonel Rohr is an employee of the Institute and is not an "official or governing 
authority" as contemplated by the statute.  

Your third question is answered simply by reference to the above cited § 73-28-2, which 
states that the {*257} bond of the Secretary and Treasurer of the Institute must be in a 
sum of not less than $ 20,000 and must be approved by the Board of Regents.  

The answer to your fourth question is that the last paragraph of § 4-4-2.16, taken from 
Chapter 248, Section 16, Laws of 1957, expressly requires that all official bonds coming 
under the purview of the Act and written after its effective date must be written in such a 
manner to include inventory. In our opinion, this means that such an express provision 
must be included in all such bonds. Of course, this paragraph does not apply to the 
bond in question, since such bond was written before the effective date of the Act.  

Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


