
 

 

Opinion No. 59-166  

October 16, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Major General John P. Jolly The Adjutant General State of New Mexico Santa Fe, 
New Mexico  

{*258} This is in response to your recent inquiry asking for an opinion regarding the 
following question:  

If an armory were built for joint utilization by the New Mexico National Guard and 
reserve components of the armed forces pursuant to 10 U.S. C. § 2231, et seq., would 
the control over such armory be vested in the State Armory Board?  

Our answer to your question is that the control over such an armory would be vested in 
the State Armory Board.  

Joint utilization of armories by the National Guard establishments of the various states 
and the reserve components of armed forces is provided for in 10 U.S.C. § 2231, et 
seq.  

We have previously held that such construction of an armory under this act, providing 
for joint expenditures of State and Federal funds and joint use by the National Guard 
and the reserve components is lawful under the New Mexico Constitution. See Opinion 
No. 58-235 dated December 17, 1958. However we have not specifically ruled on your 
opinion as to whether control of such an armory after construction would remain in the 
Board.  

Our opinion is that the State Armory Board will be vested with control of such an 
armory. There is no doubt but that the New Mexico statutes give the board such control. 
Section 9-7-2, N.M.S.A., 1953 Compilation states that the control and supervision of all 
{*259} armories and other facilities built or acquired for the use of the National Guard of 
the State shall be vested in the State Armory Board. Section 9-7-3, supra, authorizes 
the board to enter into contracts in behalf of the state with the Federal government or 
any of its agencies for the purpose of participating in any joint Federal - State military 
construction program or for the purpose of receiving Federal money for military 
construction. These sections, when read together, clearly vest control of armories built 
partly by Federal funds or in connection with a Federal-State military construction 
program, in the Board.  

The above-cited Federal Enabling Act is not, in our opinion, in derogation of the State 
authorities reviewed above. The armory construction in question is the type mentioned 
in 10 U.S.C. § 2233 (a) (4). This section authorizes the Secretary of Defense to 
contribute to any State or Territory, District of Columbia, or Puerto Rico such amounts 



 

 

for the construction, among other things, by it of additional facilities as he determined to 
be required by any increase in strength of the Army National Guard or the Air National 
Guard of the United States. Section 2236 (a) then provides that except as otherwise 
agreed when the contribution is made (which you would have no authority to do in view 
of the State authorities cited above), facilities provided by contribution under Section 
2233 (a) (4) may be used by units of two or more armed forces reserve components 
only to the extent that the State considers practicable. This language puts control of 
joint use squarely up to the State and the board would be, as we have pointed out, the 
agency to make this determination of joint use.  

Therefore, it is our opinion that an armory built by joint Federal-State fund expenditure 
pursuant to 10 U.S.C. § 2231, et seq., and used jointly by the New Mexico National 
Guard and the armed forces reserve components will be under control of the State 
Armory Board.  

Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


