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November 23, 1959  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: The Honorable Paul W. Robinson District Attorney Second Judicial District Second 
Floor Court House Albuquerque, New Mexico. Attention: Mr. Benjamin F. Dick Assistant 
District Attorney  

QUESTION  

QUESTION  

Must justices of the peace file the standardized report provided in § 36-19-22, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.), and if so, must this report include an itemized list of all civil 
fees received as well as criminal fees received?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*297} ANALYSIS  

The section to which you refer reads, in part, as follows:  

"A. Each justice of the peace shall prepare and file a standardized report with the 
county treasurer and with the county commissioners of their respective counties 
accompanied by a copy for the Secretary of State on or before the fifth day of each 
month, itemizing all fines, fees, costs or public money received.. . ." (Emphasis 
supplied)  

The first portion of your question asks whether all justices of the peace must file this 
report. A mere reading of the statute provides the answer. The statute uses {*298} 
construed by our Supreme Court many times with the result that the words "shall 
prepare and file". The word "shall" has been it is now well settled that the word denotes 
a command and is not merely permissive in its nature. See In re Armijo's Will, 57 N.M. 
649, 261 P. 2d 833.  

It is, therefore, our view that all justices of the peace must file a standardized report as 
required by the above section, anything in § 36-19-21, N.M.S.A., 1953 Compilation 
(P.S.), to the contrary notwithstanding.  



 

 

Our view is further strengthened by the fact that § 36-19-23, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.), provides that any justice of the peace who fails to so comply with § 
36-19-22, supra, is guilty of a misdemeanor.  

We are also of the opinion that this report must contain an itemized list of the fees 
received for civil cases docketed with the justice of the peace. A reading of § 36-19-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), indicates that the word "fees", as used in the above 
quoted section, includes civil as well as criminal fees. It is our view that the Legislature 
did not draw any distinction between civil and criminal fees. An example of this is found 
in § 36-19-1, supra, where the Legislature provides a fee of $ 5.00 for each civil and 
criminal case docketed. That language reads:  

"For each civil or criminal case docketed . . . . $ 5.00."  

It is our view that this is clear evidence along with the entire section last cited that the 
Legislature did not intend to exempt civil fees from being reported on the required 
report.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


