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QUESTION  

QUESTION  

Does the restriction on out-of-state travel provided in Chapter 288, Laws 1959, applying 
to the Board of Educational Finance apply only to out-of-state travel financed entirely by 
state funds?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*308} ANALYSIS  

The portion of Chapter 288, Laws 1959 to which you refer reads as follows:  

"The Board of Educational Finance shall establish standards and regulations governing 
out of state travel that expenditures for this purpose shall not exceed 1958 - 1959 level 
of out of state travel expenditures."  

The question involves the determination of whether this limitation applies to state funds 
only and not to out of state travel financed entirely by federal funds. The only 
interpretation which can logically follow from the restriction above quoted is that such 
restriction applies only to funds appropriated to your board under Chapter 288, Laws 
1959, being state funds.  

It is a well known principle of law that appropriation acts have no substantive application 
except insofar as the funds therein provided or appropriated are concerned. That is to 
say that they do not have general application as do general statutes on questions of law 
not involving expenditure of funds appropriated in the appropriation act containing the 
restriction.  

The logical conclusion is, therefore, that this restriction cannot apply to federal funds 
since it only controls expenditures appropriated by the State Legislature in Chapter 288. 



 

 

It should be noted that compliance with all existing federal requirements governing 
expenditure of these funds if any, would have to be met.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


