
 

 

Opinion No. 59-196  

December 10, 1959  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Hon. Fred Cole State Representative 410 South Roselawn Avenue Artesia, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is it legal for a member of the New Mexico Legislature to serve on a city council or be 
a member of the municipal Board of Education and, if not on such a board now, may he 
be a candidate for election to such a municipal Board of Education?  

2. If the Attorney General makes a ruling regarding any matter does that ruling or 
opinion become law, without a decision from the Supreme Court?  

3. Are decisions or rulings made by State boards or commissions on which legislators 
are serving in force and effective?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See Opinion  

3. See Opinion  

OPINION  

{*303} ANALYSIS  

In considering your first question it is necessary to interpret Section 28, Article IV, New 
Mexico Constitution, which reads in part as follows:  

"No member of the legislature shall, during the term for which he was elected, be 
appointed {*304} to any civil office in the state, nor shall he within one year thereafter be 
appointed to any civil office created, or the emoluments of which were increased during 
such term; . . ."  

In construing the above section we are of the opinion that it is necessary to place 
emphasis on the word "appointed" as used therein. It appears that the necessity for a 
provision of this nature arises through a desire to limit the executive branch from 



 

 

obtaining control over the legislative branch through its power of appointment. 
Therefore, it would appear that it would be restricted to those positions to which 
appointments are made and for which the incumbents are not elected.  

The California courts have had occasion to consider the distinction between the terms 
"appointed" and "elected" on numerous occasions and have quoted with approval the 
distinctions drawn in the case of Wickershan v. Brittan, 28 Pac. 792. The Court in that 
case had occasion to speak as follows:  

"There is a marked distinction of meaning between the words "election" and 
"appointment," which is recognized in legal as well as in political nomenclature. Each of 
the words, indeed, signifies choice or designation of some person to fill an office or 
discharge a duty, but the manner in which the selection or designation is to be made 
determines the word which should be used;  

. . . .  

The term "election" carries with it the idea of a choice in which all who are to be affected 
with the choice participate; whereas, from the word "appointment" we understand that 
the duties of the appointee are for others than those by whom he is appointed. As 
distinguished from an election, an appointment is generally made by one person, or by 
a limited number, acting with delegated powers, while an election is the direct choice of 
all the members of the body from whom the choice can be made."  

We subscribe to the distinction hereinbefore elicited and that the prohibition applies only 
to an appointed position c.f. Territory v. Armijo, 14 N.M. 205. Therefore, in view of the 
fact that the officers you have described in your first question, to wit, a municipal school 
board member and a city councilman, are elected, we are of the opinion that the 
prohibition of Section 28, Article IV is not applicable.  

In response to your second question, our Supreme Court has, on at least two 
occasions, made reference to the weight to be given to an opinion by the Attorney 
General. In Hanagan v. Board of County Commissioners, 64 N.M. 103, the Court 
had this to say:  

". . . opinions of the attorney general are entitled to great weight . . ."  

Further, in First Thrift and Loan Association v. State, 62 N.M. 61, the Court said it 
would give Attorney General's Opinions "such weight only as we deem they merit and 
no more." Therefore, we may conclude that attorney general's opinions are to be given 
weight but our Supreme Court feels itself in nowise bound to follow them. However, we 
quote from 7 C.J.S. Attorney General, Section 6 as follows:  

"An officer who has sought an opinion from the attorney general should, it would seem, 
even though not compelled to do so by statute, follow the advice which is given to him, 



 

 

and when he does so in good faith, he is not, according to some authorities personally 
liable to the state and the sureties upon his official bond are also absolved."  

{*305} The answer to your third question depends in large part upon a question of 
whether the particular officer (whose membership on the board or commission is illegal 
because of his being a legislator) has acted as a de facto officer.  

"In so far as third persons are concerned de facto officers may act officially in all 
respects as though they were de jure officers.  

. . . .  

The acts of an officer de facto are as valid and effectual where they concern the public 
or the rights of third persons, until his title to the office is judged insufficient, as though 
he were an officer de jure, . . ." 67 C.J.S. Officers, § 146  

To determine whether a particular legislator sitting as a board or commission member is 
in fact a de facto officer would require an independent determination in each individual 
case. Further, it would become necessary to ascertain through examination of each 
particular decision or ruling whether the illegally constituted officers' presence was 
necessary to constitute a quorum of the board, or whether his vote was decisive in the 
decision. If these two facts are answered in the negative, it, of course, would be 
unnecessary to further investigate the action of the board.  

I am sure you will recognize that because of the breath of your question, this office is 
illequipped personnel wise to make a determination as to what, if any, decisions or 
rulings were illegal because of a legislator's participation. Therefore this office cannot 
give a definitive answer to your third question but merely advises that under some 
circumstances the decisions or rulings are undoubtedly illegal but under other, and we 
think perhaps most, circumstances the decisions and rulings will be effective and stand.  

By: Thomas O. Olson  

Assistant Attorney General  


