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QUESTION  

QUESTION  

May a municipality delegate its local planning powers (not including platting or zoning 
powers) to another municipality?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*311} ANALYSIS  

Section 14-2-15, New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation (P.S.) authorizes 
the municipalities to create by ordinance planning commissions with all the powers, 
authorities, jurisdiction and duties set forth in Article II, Section 14. Section 14-2-16, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, defines the method of appointment of the personnel of the 
commission and Sections 14-2-18 and 14-2-21 designate its powers. In analyzing these 
sections, there would appear to be no legislative hurdle to overcome in delegating the 
local planning powers of one municipality to another municipality.  

However Article V, Section 13 of the Constitution of New Mexico appears pertinent to 
the question at hand. It reads as follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivision for which they were elected."  

{*312} You will note that this section requires municipal officers to be residents in the 
municipality for which they are elected or appointed. Therefore, if the members of the 
planning commission fall within the purview of the word "officers" our conclusion would 
have to be that they must be residents of the city or town in which they were to act.  

The Supreme Court of the State of New Mexico had occasion to define "public officer" 
as one who has:  



 

 

". . . the right, authority and duty, created and conferred by law, by which for a given 
period, either fixed by law or enduring at the pleasure of the creating power, an 
individual is vested with some portion of the sovereign functions of the government, to 
be exercised by him for the benefit of the public. The individual so invested is a public 
officer."  

We believe that in 22 Ruling Case Law, page 381, Section 12, the chief elements of a 
"public officer" are well summed up. The specific position must be created by law; there 
must be certain definite duties imposed by law up the incumbent and they must involve 
the exercise of some portion of the government power. A position which has these three 
elements is presumably an "office" while one which lacks any of them is a mere 
"employment." Pollack v. Montoya, 55 N.M. 390, 392.  

Applying the yardsticks adopted by the above case, it is our conclusion that the 
membership of the Planning Commission must be held to be officers within the 
contemplation of the above cited constitutional provision. Their positions are created by 
law. Section 14-2-16, supra. The law imposes definite duties upon the commission 
which further involve the exercise of a portion of the municipality's powers. Section 14-
2-18 and Section 14-2-18, supra. Therefore, it is our conclusion that members of a 
municipality's planning commission must be residents of the municipality which they are 
serving and one city or town could not designate the planning commission of another 
city or town to serve as its planning commission.  

I trust this will answer your inquiry.  

By: Thomas O. Olson  

Assistant Attorney General  


