
 

 

Opinion No. 59-25  

March 10, 1959  

BY: Frank B. Zinn, Attorney General  

TO: Honorable Earl Hartley Senator, Curry County New Mexico State Senate Santa Fe, 
New Mexico  

A city which has adopted the city manager form of government and which has achieved 
a population in excess of 10,000 people must be governed by the commission-manager 
form of government applicable to cities of 10,000 people or more.  

OPINION  

{*36} This is in answer to your recent opinion request in which the following question 
was raised:  

Must a city which has achieved a population in excess of 10,000 people and has 
previously adopted the city manager form of government be governed by the 
commission-manager form of government applicable to cities of 10,000 people?  

In my opinion, in accordance with Section 14-11-1, subsection (B), N.M.S.A., 1953 
Compilation, 1957 Pocket Supplement, cities having a population of over 10,000 people 
must adopt the city manager form of government used by cities in the class of cities of 
10,000 or more.  

Section 14-1-1, supra, generally provides that all cities of the State of New Mexico 
which have a population of more than 3,000 people and less than 10,000 people 
according to the last federal census shall be organized and be conducted under the 
commission-manager form of government if at an election they agreed to be so 
governed. Subsection (B) of this section provides:  

"When any city, the voters of which shall have elected to be governed according to the 
terms of this act, shall have a population of 10,000 or more people, according to the 
latest federal census, said city shall be governed by the commission-manager form of 
government as cities in the class of cities of 10,000 or more."  

Section 14-10-1 through 14-10-27 provides the method in which cities of a population in 
excess of 10,000 people are to be governed.  

The question raised by the sections quoted above is whether subsection (B) of Section 
14-11-1 is self-executing or, in other words, whether the legislature may by a legislative 
enactment alter or amend the charter or act of incorporation of a municipal corporation. 
The answer to your question seems to be found in 62 C.J.S. page 206, Section 89, in 
which this text states:  



 

 

"The legislative authority to create and incorporate municipal corporations, considered 
supra Section 6, embraces the right to alter or amend the original charter or act of 
incorporation. This is a corollary of the inherent and sovereign power of the legislature 
over all agencies of government, wherein it is not restricted by constitutional limitations. 
The power of the legislature to amend municipal charters or to provide a new charter for 
a municipality is subject, however, to constitutional limitations, such as provisions with 
respect to the enactment of laws."  

I have found no constitutional provision or limitation which restricts the legislature from 
altering or amending the charter or act of incorporation of a municipal corporation. 
Applied to the facts set out in your opinion request, it would seem that since the City of 
Clovis now has a population considerably in excess of 10,000 people that Section 14-
11-1, subsection (B) requires, that the operation of the city government be in 
accordance with the requirements of Sections 14-10-1 through 14-10-27 applicable to 
cities of over 10,000 people.  

Fred M. Calkins, Jr.  

Assistant Attorney General  


