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QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does Ch. 149, Laws of 1959 (codified as § 618-15, et seq. 1953 Comp. P.S.) more 
particularly the provisions therein relating to the rebate of unearned portions of the 
finance charges apply to notes given for the repair, alteration or improvement of real 
property?  

2. Do refunds required under § 2 of the aforementioned chapter include such sums as 
total an amount less than $ 1.00?  

3. When a debtor adds on to his existing contract by making additional purchases and 
consolidates the new purchase price into the original contract, is the corporation 
permitted to calculate a refund or credit on the outstanding balance?  

4. Do the provisions of the aforementioned Ch. 148 apply to notes and/or contracts 
executed prior to the effective date of the legislation, that is, June 12, 1959, but which 
notes and contracts will be prepaid on or after that date?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. See opinion.  

4. No.  

OPINION  

{*314} ANALYSIS  

In answering your first question, we feel it necessary to point out that the language of 
the first section to the chapter in question, codified as § 61-8-15, N.M.S.A. 1953 Comp. 
(P.S.) specifically relates to those circumstances which involve the sale of personal 



 

 

property only and wherein the seller retains the title to the personal property sold by 
virtue of a conditional sales contract or other instrument as security for the purchase 
price or any part thereof. Reading the remaining provisions of the chapter in pari 
materia with the first section and the title to the act would lead us to the conclusion that 
the provisions of the act apply only to security instruments arising out of the sale of 
personal property. Therefore, our response to your first question is in the negative.  

In answer to your second question, we merely point out that the statute makes no 
provision or exemption for the rebate of sums less than $ 1.00. Section 61-8-16, 
N.M.S.A. 1953 Comp. (P.S.) obligates the seller to refund or credit the unearned portion 
of the finance charges. Since the obligation is set forth in mandatory language by the 
use of the word "shall" and in the absence of any exemption in the legislation, we are of 
the opinion that all rebates must be made, no matter how small.  

We are unable to furnish a conclusive answer to your third question. It involves factors 
in the contractual relationship which are not disclosed by the question. I am sure you 
realize that it is most difficult to answer a question of this nature unless a specific factual 
situation is presented. However, it appears to the writer that under certain 
circumstances, a credit in the amount of the refund may be clearly permitted on the 
outstanding balance. It would appear that this is true when a complete new loan is 
negotiated and the two sums are merged into one new mortgage, sales contract or 
other instrument. Certainly, the old obligation has been cancelled and it appears that the 
debtor is entitled to a credit or refund for the unaccrued earnings on the unpaid balance.  

In answer to your fourth question, we point out that the language of Ch. 148 is silent as 
to whether it shall operate prospectively only or retrospectively as well. Therefore, we 
must resort to general rules of construction as related to statutes of this nature. 
Generally speaking, the law in force at the time a contract is entered governs the validity 
and construction of such contract. 17 CJS Contracts, Section 22. Further, the general 
rule is that statutes are presumed to have only prospective effect. They are not given 
retroactive or retrospective effect unless such intention on the part of the legislature is 
clearly apparent which cannot otherwise be satisfied. Gallegos v. A.T. & {*315} S.F. 
Railway Co., 28 N.M. 472; Board of Education v. Boarman, 52 N.M. 382. It is a 
general principle of law that courts will not in the absence of clear legislative intent give 
a statute a retroactive effect, if to do so will impair existing contractual rights. Horner v. 
Pierce, 191 P. 396.  

In view of the above considerations and since there is clearly no legislative mandate to 
make the effect of the above statute retroactive, it is our opinion that the provisions of 
Ch. 148, Laws of 1959, apply only to those instruments coming within the purview of the 
chapter and executed after June 12, 1959.  

By: Thomas O. Olson  

First Assistant Attorney General  


