
 

 

Opinion No. 59-204  

December 14, 1959  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. I. V. Lucero County Clerk San Miguel County Las Vegas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a County Commissioner other than the Chairman call a special meeting to deal 
with an emergency or with some matter that may come up for special consideration 
before a regular meeting is due?  

2. If such a special meeting is held and the minutes of the proceedings are read later at 
the regular meeting, may the Commissioners who concurred in the special meeting 
approve and sign them if the proper procedures are followed, as motion to approve, 
second, etc.?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, see opinion.  

2. Yes, see opinion.  

OPINION  

{*315} ANALYSIS  

The Constitution of New Mexico has no provisions pertinent to the questions involved.  

The New Mexico Statutes which have some pertinence to the questions propounded 
are:  

"15-37-1. EXERCISE OF COUNTY POWERS. -- The powers of a county as a body 
politic and corporate shall be exercised by a board of county commissioners."  

"15-37-2. MEMBERS -- QUORUM. -- The board of county commissioners shall consist 
of three [3] qualified electors, any two [2] of whom shall be competent to transact 
business, who shall be elected according to law."  

"15-37-7. MEETINGS -- REGULAR DATES. -- Said board of county commissioners 
shall meet at the county seat of each county on the first Monday in January, April, July 



 

 

and October in each year, and at such other times as in the opinion of the board the 
public interests may require."  

"15-37-9. CHAIRMAN -- APPOINTMENT -- TEMPORARY CHAIRMAN. -- They shall at 
the first meeting after their election choose one [1] of their number chairman, who shall 
preside at such meeting and all other meetings during the year if present, but in {*316} 
case of his absence from such meeting the members present shall choose one [1] of 
their number as temporary chairman."  

"15-37-10. CHAIRMAN -- POWERS AND DUTIES. -- The chairman of said board shall 
have power to administer oaths to any person concerning any matter submitted to the 
board or connected with their powers and duties and he shall sign all orders on the 
county treasury."  

"15-37-11. SEAL -- SESSIONS TO BE PUBLIC -- RULES AND REGULATIONS. -- 
Every board of county commissioners shall have a seal, or scroll until a seal can be 
procured, and may alter the same at pleasure. Their sessions shall be public with open 
doors, and all persons conducting themselves in an orderly manner may attend their 
meetings, and they may establish rules and regulations to govern the transaction of 
their business." (Emphasis ours)  

In § 15-37-7, supra, no mention is made as to who shall be possessed of the authority 
to call the meetings provided for by the concluding phraseology of said paragraph, to-
wit: "and at such other times as in the opinion of the board the public interests may 
require." Unquestionably such meetings would fall into the category of what are 
commonly called special meetings in contradistinction to the regular meetings required 
by our statute to be held on the first Monday of January, April, July and October of each 
year.  

The Supreme Court of New Mexico has handed down no decisions bearing upon the 
questions involved herein.  

There is a most decided lack of law emanating from the highest appellate courts of our 
sister states bearing upon the question of who, in the absence of statute, has the 
authority to call special meetings of a board of county commissioners.  

We call attention to § "e", 20 C.J.S., page 861, under the heading "Special Meetings", 
the fourth unnumbered paragraph of which section reads as follows:  

"In some jurisdictions, express provision is made for the calling of special meetings of 
county boards by designated county officers, who shall determine whether such special 
session is required by the public interests, and whether such an emergency exists as 
will justify a shorter notice than that usually required. In other jurisdictions, a special 
meeting may be called by the president or the chairman of the board, or by a majority or 
other specified number of the members of the board. . . ." (Emphasis ours)  



 

 

At this juncture we feel it appropriate to quote from State v. Gallatin County, (Mont.) 
184 P. 2d 1001 paragraph (3):  

"[3] Whenever a power is conferred upon the board of county commissioners, but the 
mode in which the authority is to be exercised is not indicated, the board in its discretion 
may select any appropriate mode or course of procedure. Franzke v. Fergus County, 76 
Mont. 150, 157, 245 P. 962; State v. Board of Commissioners, 106 Mont. 251, 76 P. 2d 
648." (Emphasis ours)  

In the absence of a statute one way or the other, in answer to your first question, it is 
our thinking that the two commissioners other than the chairman most certainly possess 
the authority to call special meetings. So far as the chairman is concerned, his power is 
no greater and no less than the authority possessed by his fellow county 
commissioners. It so happened that he has been selected by his fellow commissioners 
to serve as their chairman. As a candidate, {*317} both in the primary election and in the 
general election, his name appeared on the ballot as a candidate for the office of 
county commissioner not as chairman of the board of county commissioners.  

Attention is now particularly called to that portion of § 15-37-11, supra, which says that a 
board of county commissioners may establish rules and regulations to govern the 
transaction of their business.  

Although in your request you say neither yea or nay as to whether or not your board has 
adopted regulations by virtue of said § 15-37-11, supra, it is not too late for the board 
to do so. By so doing, it should be able to effectively eliminate any further doubt or 
uncertainty as to the problems involved. It should be understood, of course, that ample 
notice must be given to the chairman by the other two commissioners of the date and 
time of the contemplated meeting.  

It follows that our answer to your second question would necessarily also be in the 
affirmative. The procedure to be followed would be no different than if a special 
meeting were to be called by the chairman which, it could be deduced from your letter, 
has been the practice in the past. The procedure would be substantially as outlined in 
your second question.  

By: Carl P. Dunifon  

Assistant Attorney General  


