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QUESTION  

QUESTION  

Can a veteran who has failed to present his Tax Exemption Certificate to the county 
assessor at the time of declaring his property or who has failed to declare his property 
obtain a court order directing the county assessor to place his name on the exemption 
list under the provisions of § 72-1-14, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.)?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*317} ANALYSIS  

The portion of the statute to which you refer, which is decisive of the question which you 
have asked, reads, in germane part, as follows:  

". . . in the event a soldier fails to declare his property as required by law, the assessor 
shall notwithstanding proceed to make such assessment, but shall omit the granting of 
the exemption. No exemption shall be granted by the assessor to any soldier unless at 
the time of the declaration of the property and assessment of the same the soldier 
submits to the assessor a certificate of eligibility . . ."  

This section is specific in its {*318} language stating that unless a soldier declares his 
property to the assessor he is not entitled to his exemption. The section further 
specifically provides that unless at the time of declaring his property the veteran 
presents his certificate to the assessor, he is not entitled to receive his exemption. It 
would seem, therefore, that your questions are answered specifically and clearly by the 
statute above cited. This means that unless a veteran declares his property to the 
assessor within the proper time each year and unless the veteran presents his 
certificate to the assessor at the time of declaration each year, he is not entitled to 
receive any exemption he might otherwise be entitled to.  



 

 

The fact that the same section provides that if a veteran's name is left off the list of 
exemptions by the assessor, he may petition the district court to add his name to the list 
does not change our conclusion. That provision only applies, in our view, to the case 
where the veteran has properly declared his property and presented his certificate and 
through some inadvertence his name was left off the exemption list.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


