
 

 

Opinion No. 59-51  

May 21, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: Mr. Paul G. Gallegos Superintendent Girls' Welfare Home Box 6038, Station B 
Albuquerque, New Mexico  

The meals and lodging furnished employees of Girls' Welfare Home do not constitute 
"wages" under Social Security Act.  

OPINION  

{*78} This is written in reply to your recent request for an opinion on the following 
question:  

Do the meals and lodging furnished employees of the Girls' Welfare Home constitute 
"wages" under the Social Security Act?  

It is my opinion that the meals and lodging furnished the Girls' Welfare Home 
employees do not constitute "wages" nor "remuneration paid in any medium other than 
cash" as provided for by the Social Security Act.  

Reviewing your letter of inquiry and the attached correspondence, it appears that 
certain of the people employed by the Girls' Welfare " * * * receive meals and lodging as 
a condition of their employment".  

The law controlling in this instance is compiled as Title 42, U.S.C.A., § 409, which 
provides in part as follows:  

"For the purposes of this subchapter, the term 'wages' means -- remuneration paid af-
after 1950 for employment, including the cash value of all except that, in the case of 
remuneration paid after 1950, such term shall not include -- (g) (1) Remuneration paid in 
any medium other than cash to an employee for service not in the course of the 
employer's trade or business * * *;".  

With passage of the new section 409(g) of the Social Security Act in 1950, however, 
there came into existence a specific exemption from wages of remuneration paid in any 
medium other than cash to an employee for service not in the course of the employer's 
trade or business. Remuneration in any medium other than cash includes, for example, 
lodging, food, clothing, agricultural or horticultural commodities, or car tokens or weekly 
transportation passes. This is borne out by the following federal regulations, Sec. 
31.3121(a)(7)-1(a)(1), Employment Taxes, Fed. Tax Regs. 1957:  



 

 

"The term 'services not in the course of the employer's trade or business, includes 
services that do not promote or advance the trade or business of the employer.  

* *  

(b) The term 'wages' does not include remuneration paid in any medium other than cash 
(1) for service not in the course of the employer's trade or business, * * *. Cash 
remuneration includes checks and other monetary media or exchange. Remuneration 
paid in any medium other than cash, such as lodging, food, clothing, car tokens, 
transportation passes or tickets, or other goods or commodities, for service not in the 
course of the employer's trade or business * * * does not constitute wages."  

And by Sec. 31.3401(a)-1(9), Employment Taxes, Fed. Tax Regs. 1959:  

"The value of any meals or lodging furnished to an employee by his employer is not 
subject to withholding if the value of the meals and lodging {*79} is excludable from the 
gross income of the employee. See the Income Tax Regulations (Part 1 of this chapter) 
under Sec. 119."  

Sec. 119 provides:  

"§ 1.119-1 MEALS AND LODGING FURNISHED FOR THE CONVENIENCE OF THE 
EMPLOYER  

(a) Meals. (1) The value of meals furnished to an employee by his employer shall be 
excluded from the employee's gross income if two tests are met: (i) The meals are 
furnished on the business premises of the employer, and (ii) the meals are furnished for 
the convenience of the employer. The exclusion shall apply irrespective of whether 
under an employment contract or a statute fixing the terms of employment such meals 
are furnished as compensation.  

(2) The question of whether meals are furnished for the convenience of the employer is 
one of fact to be determined by analysis of all the facts and circumstances in each case. 
Ordinarily, meals furnished to the employee during the working day will be deemed 
furnished for the convenience of the employer. Likewise, meals furnished immediately 
preceding or immediately following working hours of the employee will be deemed to be 
for the convenience of the employer if the furnishing of such meals serves a business 
purpose of the employer other than providing additional or indirect compensation to the 
employee. Meals furnished on non-working days, or at times when the employee's 
presence on the employer's business premises does not serve a business purpose of 
the employer, do not qualify for the exclusion. If the employee is required to occupy 
living quarters on the business premises of his employer as a condition of his 
employment (as defined in paragraph (b) of this section), the exclusion applies to the 
value of any meals furnished to the employee on such premises. There is no 
requirement that the employee accept such meals as a condition of employment to 
qualify for the exclusion.  



 

 

(b) Lodging. The value of lodging furnished to an employee by his employer shall be 
excluded from the employee's gross income if three tests are met: (1) The lodging is 
furnished on the business premises of the employer, (2) the lodging is furnished for the 
convenience of the employer, and (3) the employee is required to accept such lodging 
as a condition of his employment. The phrase 'required as a condition of his 
employment' means required in order for the employee to perform properly the duties of 
his employment. The exclusion shall apply irrespective of whether under an 
employment contract or a statute fixing the terms of employment such lodging is 
furnished as compensation."  

Based upon these regulations, it is my opinion that meals and lodging furnished 
employees of the Girls' Welfare Home do not constitute wages under the Social Security 
Act.  

Hilton A. Dickson, Jr.  

Assistant Attorney General  


