
 

 

Opinion No. 59-71  

July 10, 1959  

BY: Hilton A. Dickson, Jr., Attorney General  

TO: Honorable Dan Sosa, Jr. District Attorney Third Judicial District Las Cruces, New 
Mexico  

{*113} This opinion is in response to your recent letter in which you requested our views 
on the following question:  

"May non-resident truckers employed by a contractor on a state job for more than thirty 
(30) days avoid the registration of their trucks by removing the trucks from the state over 
the week-ends or holidays?"  

It is my opinion that a non-resident trucker may not relieve himself of the requirement of 
registration of his truck imposed by § 64-6-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended, 
by removing his truck from the state for short intervals.  

Your inquiry is precipitated by the position adopted by certain non-resident truckers 
employed by a contractor in doing construction work within the state. You state that 
these truckers, while employed during the work-week in the state, drive their trucks to 
Texas over the week-end, and thus contend they do not fall within the the requirement 
for purchasing licenses imposed by Subsection B of Section 64-6-1 of the New Mexico 
Statutes Annotated, 1953 Compilation, as amended by House Bill No. 282, approved 
March 31, 1959, and codified as Chapter 156, p. 406 of the Laws of New Mexico, 1959. 
This section reads as follows:  

"B. A nonresident owner of a foreign vehicle operated within this state for the 
transportation of persons or property for compensation or for the transportation of 
merchandise, either regularly according to a schedule, or for a consecutive {*114} 
period exceeding thirty days, shall register such vehicle and pay the same fees therefor 
as is required with reference to like vehicles owned by residents of this state. This 
paragraph shall not be construed as limiting the effect of validly entered reciprocal 
agreements between the State of New Mexico and other states or of proportional 
registration provided for in Section 64-3-3 New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation."  

The pertinent language of said section causing difficulty in the enforcement problem you 
have raised is "either regularly according to a schedule, or for a consecutive period 
exceeding thirty days." There appears to be no question that the truckers you describe 
otherwise fall within the requirements of said section B.  

It appears unlikely that the truckers would fall within the category "either regularly 
according to a schedule." It is my opinion that the said clause refers only to those who 



 

 

"regularly" transport persons or property or merchandise on a prescribed schedule such 
as bus lines, dray lines, or the like.  

However, it is my view that the truckers you described would fall within the second 
category, that is those transporting "for a consecutive period exceeding thirty days." The 
word "consecutive" is troublesome in that its normal usage would infer a requirement 
that the particular vehicle would have to be within the state for thirty successive days. 
However, in analyzing the legislation and the intent expressed thereby, it appears that 
certain language employed by the Supreme Court of the State of Tennessee in 
considering a similar problem is pertinent. This language is as follows:  

"Considering the entire Act and scheme of legislation, it is our opinion that it was not the 
intention of the legislature to permit a non-resident to operate a business or practice his 
profession in the State of Tennessee for a period of, say twenty-nine days and be out of 
the State for one day, thus avoiding the thirty-consecutive-day period, and avoid the 
registration of his automobile. Marshall v. State, 171 S.W. 2d 269.271".  

Also the language of the Massachusetts Court in Dudley vs. Northampton St. Ry. 89 
N.E. 25, is pertinent wherein it is stated:  

". . . the running of his fifteen days was not interrupted by his temporary calls into the 
other states." Supra. 26.  

While the language of the statutes involved in the above cases was not exactly the 
same as the statute here in question, the Court's interpretation of the statutes is 
sufficiently similar as to make the statements equally applicable to our statute.  

In conclusion it is my opinion that the purpose of the statute may not be circumvented 
by a non-resident motorist who, using his motor vehicle in the course of his business in 
this state for a period in excess of thirty (30) consecutive days, leaves the state for short 
periods of time during such period merely to disrupt the consecutive period of his 
employment within the State.  

In furnishing you with this opinion we have not considered the possibility of reciprocal 
agreements or proportional legislation as described in your last sentence in sub-
paragraph B of § 64-6-1, as amended.  

Thomas O. Olson  

Assistant Attorney General  


