
 

 

Opinion No. 59-82  

July 28, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Hon. R. C. Morgan State Senator 223 South Main Portales, New Mexico  

{*140} This is a reply to your recent request for an opinion on:  

"Can the County Commissioners of a county where a highway is being constructed as a 
secondary federal aid road, claim payment for rights-of-way from the Chief Highway 
Engineer if a bill has been submitted to the county commission for easement?"  

It is my opinion that the County Commissioners cannot claim payments for rights-of-way 
from the State Highway Engineer on secondary roads.  

The section to which you state you are referring is Chapter 243, Laws of 1957, (§ 55-2-
28, N.M.S.A., 1953 Compilation, p.s.). This section of the New Mexico statutes may be 
broken down into four parts:  

"The rights-of-way deemed necessary by the state highway commission for highways 
constructed under supervision of said commission shall be acquired by the county by 
donation by the owners of the lands through which such highways shall pass, or by 
agreement between such owners and the board of county commissioners of the county, 
or through the exercise of the power of eminent domain in the manner provided by law 
for acquiring property for public use."  

This portion of the statute directs the county to acquire rights-of-way and does not 
authorize or direct payment for such rights-of-way. It refers to all "highways constructed 
under the supervision of said commission". If the statute went no further, there would be 
no authority for the chief highway engineer to reimburse the county for costs of 
acquisition of rights-of-way over any highways. This portion of the statute has remained 
unchanged since its passage in 1917 Laws 1917) Chapter 38, Section 12). An Attorney 
General's Opinion was rendered on the interpretation of this portion of the statute on 
October 25, 1919. This opinion states that it is "incumbent upon the county to acquire 
rights-of-way for highways and to defray whatever expense results from this action."  

The present statute has been amended and now goes further. It provides for 
reimbursement to the county for costs incurred by the county in certain instances. It 
provides for payment out of the state road fund either directly to the owner of the 
property, or, reimbursement to the county, if the county has agreed upon a cost with the 
State Highway Engineer or if the cost of the subject property has been fixed by 
condemnation proceedings or judgment in a damage suit, in the case of federal aid 
interstate roads. This portion reads as follows:  



 

 

"In the acquisition of rights-of-way for federal aid interstate routes the chief highway 
engineer may acquire the same by voucher to the owner drawn upon the state road 
fund, or may reimburse the county therefrom at a cost agreed upon by the chief 
highway engineer, or fixed by the court in any condemnation or suit for damages."  

The third portion of the statutes {*141} deals with highways other than federal aid 
interstate systems, but is limited to those other highways which comprise the primary 
highway system. The chief highway engineer is authorized and directed to pay directly 
to the owners by voucher drawn against the state road fund in an amount agreed upon 
in advance by the chief highway engineer and board of county commissioners or in 
such sum as may be determined by an appraisement conducted in accord with § 55-2-
21.1, N.M.S.A., 1953 Compilation, p.s.  

The fourth portion of the statute deals with the acquisition of rights-of-way for any 
highways pursuant to cooperative agreements. Such cooperative agreements are 
authorized by § 55-2-20, N.M.S.A., 1953 Compilation, p.s. For the purpose of "the 
acquisition of rights-of-way therefor, or for materials for the construction or improvement 
thereof." The agreements between the State Highway Commission and municipalities, 
counties and other adjoining states are for the purpose of determining what share of the 
expense of such construction or improvements shall be borne by each. Such 
agreements could conceivably include secondary roads and, in the event such an 
agreement were made with a county by the state highway commission, the chief 
engineer could issue his voucher for payment thereof. It must be noted, however, that 
even with such an agreement, the payment is not out of the state road fund as such, but 
is to be charged against the "moneys in the state road funds furnished by said county 
for the construction and right-of-way of said highway".  

Absent such an agreement, the only authority created by Chapter 23, Laws of 1957, by 
which the county commissioners can claim payment from the chief highway engineer for 
costs of right-of-way is in the construction of primary systems and federal aid 
interstate roads.  

There is no authority under Chapter 243, Laws of 1957, by which the county 
commissioners can claim payment from the chief highway engineer for right-of-way in 
the construction of a secondary road.  

I am enclosing Opinion No. 2413 which may be of benefit to you.  

By: B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


