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QUESTION  

QUESTION  

Must owners of foreign vehicles, who are required to register such vehicles pursuant to 
the provisions of Section 64-6-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) pay the excise tax 
required by Section 64-11-15 (b)?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*351} ANALYSIS  

This question is precipitated by the factual situation considered in our opinion No. 59-
71. That opinion concerned itself with those nonresident truckers who came into the 
State of New Mexico and were employed for periods in excess of thirty (30) days, using 
their vehicles in the course of such employment. Our conclusion therein was that such 
truckers were required to be licensed because of the provisions of Section 64-6-1 B. 
Now, your question is whether these same truckers must also pay the excise tax 
required under Section 64-11-15 (b).  

Section 64-11-15 (b) levies an excise tax of 1% of the sales price or the fair market 
value of a {*352} vehicle upon the issuance of an original certificate of title for vehicles 
of the type required to be registered in this state and brought into the state for use or 
other consumption.  

In determining the answer to your question, it is our opinion that Section 64-3-2, 
N.M.S.A., 1953 Compilation is dispositive of the issue. This section entitled "Vehicles 
Subject to Registration -- Exceptions" provides in part as follows:  

"Every motor vehicle, trailer, semitrailer and pole trailer when driven or moved upon a 
highway shall be subject to the registration and certificate of title provisions of this 
act except:  



 

 

(a) Any such vehicle driven or moved upon a highway in conformance with the 
provisions of this act relating to manufacturers, dealers, lienholders or nonresidents: . . 
." (Emphasis supplied)  

It is recognized that the language "this Act" would not include Section 64-11-15 as the 
latter is a later enacted statute. However, the opening clause of the section in question 
reads: "There is levied and imposed hereby in addition to all other fees prescribed by 
Section 64-11-10, . . .". Section 64-11-10 does fall within the act described in the quoted 
section and therefore the fees imposed by Section 64-11-15 (b) would be an addition to 
those fees.  

It becomes clear in view of the interpretation in our opinion No. 59-71 that the 
nonresident truckers therein described must secure certificates of title as well as 
registration plates. Further, it is equally clear from subsection (b) of Section 64-11-15 
that the excise tax therein levied is a condition precedent to the issuance of such a 
certificate of title.  

Therefore, it is our conclusion that, complementing the requirement of registration of the 
vehicles described in Opinion No. 59-71, it is necessary that certificates of title be also 
procured and that before such certificates may be issued the excise tax described in 
Section 64-11-15 (b) must be paid.  

By: Thomas O. Olson  

Assistant Attorney General  


