
 

 

Opinion No. 60-120  

June 20, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Henry R. Salazar Valencia County Manager Los Lunas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a County Commissioner provide financial assistance to baseball leagues, in the 
form of moneys from the Juvenile Recreational Fund, if the majority of the participating 
players are of a non-juvenile age?  

CONCLUSION  

No, see analysis.  

OPINION  

{*495} ANALYSIS  

It is the opinion of this office that a negative answer to your inquiry is demanded by the 
provisions of Sec. 72-14-14, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS). This statute now provides in 
pertinent part that:  

"The funds so distributed to the counties and municipalities of this state shall be used 
exclusively for recreational facilities and salaries of instructors and other employees 
necessary to the operation of such juvenile facilities primarily suitable for 
juveniles. . . ; Provided that adults may not be excluded from the use of any such 
facility which is suitable for use by both juveniles and adults. . ." (Emphasis added).  

It has been previously held in A.G. Opn. 58-18 that the portion of the statute quoted 
above is remedial in nature and thus should be liberally construed. We are in complete 
accord that, as regards the types of activities which may receive assistance from the 
Juvenile Recreational Fund, the statute should be liberally construed. We feel that 
baseball leagues, as such, may be among the contemplated recipients of such funds. 
However, as the above-quoted and underlined statutory language indicates, county 
officials are obliged to make a factual determination that the funds disbursed will be for 
"facilities primarily suitable for juveniles." It is our conclusion that on the basis of the 
facts stated in the present request for opinion, it would not be proper to expend Juvenile 
Recreational Funds in assistance of the particular baseball leagues now being 
considered.  



 

 

In making the factual determination referred to above, two things must be considered in 
determining whether a proposed disbursement of funds is proper. First, it must be 
recalled that Sec. 72-14-14 defines "juvenile" as "every person under the age of twenty-
one (21) years." Second, the same statute clearly states that adults may not be 
excluded from any suitable facility. Therefore, the fact that a contemplated facility or 
activity will benefit adults as well as juveniles, does not make the facility or activity 
ineligible for such assistance as long as they are primarily devoted to the recreation of 
juveniles. This could not be said to be the case if a majority of those using the facility or 
participating in the activity are over twenty-one years of age.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


