
 

 

Opinion No. 60-128  

July 1, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Joseph B. Grant State Bank Examiner Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the State Bank examiner have the authority to require trustees of perpetual care 
cemetery trust funds to obtain his permission before investing the trust funds in certain 
securities?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*504} ANALYSIS  

The Legislature placed perpetual care cemeteries under the regulation of the State 
Bank Examiner in 1955 when it passed Chapter 248, Laws 1955 (§ 67-25-1 et seq.). 
This chapter gives the Bank Examiner broad powers in regulating these cemeteries. 
Section 67-25-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), gives the Bank Examiner the 
responsibility for administering the Act. He must approve all forms and has continuing 
jurisdiction to hold hearings and issue orders when necessary. Section 67-25-7, supra, 
gives the Bank Examiner the power of enforcement of the Act. Section 67-25-8, supra, 
gives the Bank Examiner the power to promulgate rules and regulations as follows:  

"The state bank examiner shall have authority to promulgate all necessary rules and 
regulations to effectuate the purposes of this act. . . ."  

Section 67-25-1, supra, provides the purpose of the Act as follows:  

{*505} "It is hereby declared to be necessary in the public interest that cemeteries or 
burial grounds advertising or selling 'perpetual care' or 'endowment care' in connection 
with the sale of cemetery lots or burial spaces be subject to sufficient regulation by the 
state to insure the establishment of sound business practices necessary to furnish the 
perpetual care or endowment care guaranteed. . . ."  

It would, therefore, seem clear that if the Bank Examiner feels that a regulation should 
be issued requiring trustees of various funds to obtain advance permission before 



 

 

investing in certain securities and that this regulation is necessary to properly protect 
the fund and establish a sound business practice as set forth in the statement of policy, 
he can properly do so.  

Section 67-25-3, supra, provides that the trust funds are to be established with some 
bank or trust company doing business within the state. The section provides an 
exception to the effect that when no bank or trust company is available an individual 
may be appointed, but that said person must have advance approval of the Bank 
Examiner before investing in securities other than government securities or depositing 
the funds in a savings account.  

We do not feel that this requirement for individuals implies that there can be no such 
requirement for the banks or trust companies. As we view the section, it was intended 
by the Legislature to require that permission be obtained from the Bank Examiner in all 
cases where an individual is the trustee. In these cases, the Bank Examiner has no 
discretion. When a bank or trust company is the trustee, we feel that the Legislature left 
to the discretion of the Bank Examiner the question of when to require a bank or trust 
company to obtain permission before investing in certain securities.  

If the Bank Examiner feels that the trust funds administered by banks or trust 
companies need further protection than is provided by law, he may, in his discretion, 
issue a regulation under § 67-25-8, supra, requiring the trustee bank or trust company 
to obtain permission before investing in certain securities. The manner of obtaining 
permission and the securities made subject to the regulation is, of course, left to the 
Bank Examiner since he is the person responsible for administering the Act and 
protecting the trust funds. We are of the opinion that any reasonable regulation in this 
connection promulgated by him would be lawful and enforceable under the powers 
bestowed upon him by the Act.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


